Обличчя марафону «Єдині новини» в серпні 2024 року: кому давали слово найчастіше
Обличчя марафону «Єдині новини» в серпні 2024 року: кому давали слово найчастіше

Обличчя марафону «Єдині новини» в серпні 2024 року: кому давали слово найчастіше

Найпопулярніші гості, теми та гендерний баланс.

З початку травня 2022 року «Детектор медіа» збирає інформацію про людей в ефірі телемарафону «Єдині новини» (читайте підсумки за травень, червень, липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень 2022 року, січень, лютий, березень, квітень, травень,червень, липень, жовтень, листопад, грудень 2023 року, січень, лютий, березень, квітень, травня, червень, липень 2024 року). Щодня в рубриці «Щоденні новини» з’являються короткі огляди ефіру попереднього дня.

У серпні національний телемарафон провів 1460 розмов із гостями, всього на 2,7% менше, ніж у липні. А от унікальних гостей цього разу знайшли на шість людей більше — 555.

З жінками в «Єдиних новинах» за цілий місяць провели 218 розмов. Це 14,9% від загальної кількості гостей, що навіть менше, ніж у липні (15,3%). В останній місяць літа в ефірі побувало 129 унікальних спікерок.

Найпопулярнішим спікером марафону третій місяць поспіль лишається військовий коментатор Олександр Мусієнко, якого за 31 день показували 29 разів. Наступний не «державний» гість посідає в переліку дев’яте місце — це експерт з авіації Анатолій Храпчинський, якого запрошували за місяць 16 разів.

Усі інші вісім членів переліку — різноманітні речники чи чиновники. Наприклад, Дмитро Плетенчук, речник Морських сил ЗСУ (друге місце). Або Андрій Демченко, речник прикордонників (третє місце).

Прізвища у списку найпопулярніших особливо не змінилися, що само по собі цікаво, враховуючи кардинально нові для України події — операцію в Курській області Росії. Хіба що Віталій Саранцев, представник відділу комунікацій ОТУ «Харків», продемонстрував зростання: відвідав 17 ефірів у серпні після 10 — у липні. З іншого боку, до провідного переліку цього місяця не дотягнули політичний коментатор Олексій Буряченко (8 появ) і речник Української добровольчої армії «Південь» Сергій Братчук (6 появ).

Політична репрезентація «Слуги народу» в ефірі «Єдиних новин» дещо постраждала в серпні. Депутатів владної партії показали всього 103 рази за 31 день, порівняно зі 122 ввімкненнями в липні. Представники інших фракцій і груп у сумі відвідали національний марафон 12 разів за місяць. Це вдев’ятеро менше!

Представники Офісу президента тим часом випередили в ефірі представників цілого Кабінету міністрів.

А от «Європейську солідарність» начебто національний марафон, до якого входить п’ять телеканалів, продовжує синхронно ігнорувати. Представницю «Голосу» покликали одну за місяць.

З кожним місяцем «Єдині новини» все більше закріплюють за собою звання одного з найцензурованіших явищ у історії українського телебачення.

У персональному заліку серед політиків вкотре лідирує Михайло Подоляк, де-факто спікер Офісу президента. За ним слідує довгий список із 15 різних «слуг народу» та міністрів — і лише потім перший представник умовної «опозиції»: нардеп Михайло Цимбалюк із «Батьківщини».

У гостьовій політиці конкретних каналів у серпні — без аномалій, вона відповідає марафону загалом. Крім «1+1», який уникає чиновників і кличе в ефір здебільшого коментаторів і журналістів видання «Бабель». Якщо рахувати за гостями, що заходили в ефір «Єдиних новин» більш як три рази за місяць, то найбільше розмовних студій влаштовує канал «Ми — Україна», від неї зовсім трохи відстає «Рада». У «1+1» цього формату в рази менше.

Про воєнні дії у серпні говорили у 34,1% розмов. Це на чотири відсоткових пункти більше, ніж у липні. Міжнародним відносинам присвятили 17% інтерв’ю, на п’ять відсоткових пунктів менше, ніж у липні. Суспільна тематика вийшла на третє місце (15,8%). А от українська політика перемістилася з третього за популярністю місця в липні на п’яте — у серпні (12,2%). Тема культури була центральною 32 рази за 31 день.

Скриншот на головній: Олександр Толоконніков, керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації та ведучий Вадим Карп'як в етері Спільного марафону

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader
loader