Осінній раціон: що варто їсти, а від чого краще відмовитися, за порадою дієтологів
Осінній раціон: що варто їсти, а від чого краще відмовитися, за порадою дієтологів

Осінній раціон: що варто їсти, а від чого краще відмовитися, за порадою дієтологів

З настанням осені змінюється не лише погода, а й сезонні продукти. Попрощатися з літніми дарами природи інколи непросто, проте осінь пропонує свою власну багату корзину продуктів.

Багато овочів і фруктів в цей період досягають піку своєї свіжості та поживної цінності, але є й такі, що втрачають свою якість. Видання eatthis.com дослідило, що саме варто включити до раціону цієї осені, а від чого краще відмовитися.

Серед усіх осінніх смаколиків солодка картопля та гарбуз є безсумнівними фаворитами. Однак які ще продукти перебувають на піку свого смаку та користі в цей сезон? Ми пропонуємо вам звернути увагу на ці ситні та корисні продукти, які легко знайти в магазинах і на ринках.

Найкращі осінні продукти

Зимовий кабачок

Зимові кабачки, до яких належать різні види, такі як жолуді, масляний горіх, гарбуз Хаббарда і кабоча, є чудовим джерелом вітамінів А і С. Вони також містять омега-3 жирні кислоти, що мають протизапальну дію.

Дієтолог Олександра Міллер зазначає: "Гарбуз є багатим джерелом калію, який зміцнює м'язи, а також постачає понад 20% рекомендованої добової норми клітковини".

Гриби

Гриби, багаті на вітаміни D і B, є відмінним доповненням до осіннього меню. Їх можна додавати в салати, супи або навіть використовувати замість м’яса у деяких стравах. За словами дієтолога Дженніфер Глокнер, гриби також містять селен, який допомагає відновлювати клітини та підтримує роботу щитовидної залози.

Цвітна капуста

Цей універсальний овоч можна використовувати як заміну багатьом стравам з високим вмістом вуглеводів, наприклад, рису або картопляного пюре. Міллер підкреслює, що хрестоцвіті овочі, як-от цвітна капуста, можуть зменшити ризик розвитку певних видів раку, зокрема передміхурової залози.

Яблука

Осінь – це сезон яблук, багатих на клітковину та вітамін С. Вони не лише допомагають вам залишатися ситими довше, але й сприяють зміцненню імунітету. Яблука варто їсти з шкіркою, адже там міститься багато корисних речовин.

Редис

Цей коренеплід, багатий на вітаміни К і кальцій, є чудовим доповненням до осінніх страв. Дієтолог Наталі Ріццо зазначає, що редис додає стравам приємний хрусткий смак.

Кале

Ця листяна зелень, багата на вітамін А і С, найкраще росте в осінні та зимові місяці. Дієтолог Малена Пердомо підкреслює, що капуста легко вирощується навіть у холодну погоду. Використовуйте капусту в супах або салатах, щоб збагатити раціон корисними речовинами.

Груші

Груші, хоча й солодкі, містять лише близько 100 калорій на плід і є чудовим джерелом вітаміну С та клітковини. Вони допомагають знижувати рівень холестерину та ризик серцевих захворювань.

Делікатний кабачок

Цей вид кабачків має їстівну шкірку та багатий на вітамін А. Його можна легко приготувати, обсмажуючи з олією та сіллю. Використовуйте цей кабачок як гарнір до м'ясних або вегетаріанських страв.

Продукти, яких варто уникати восени

Помідори

У позасезонний період помідори втрачають свій смак і стають водянистими. За словами дієтолога Алекса Альдеборга, варто обирати консервовані помідори або запікати свіжі, щоб зберегти їхню користь.

Полуниця

Осіння полуниця, вирощена в теплих регіонах і привезена здалеку, втрачає значну частину поживних речовин під час транспортування. Восени обирайте заморожену полуницю, яка зберігає свої вітаміни краще.

Кукурудза

Восени кукурудза вже не така соковита й солодка, як влітку. Краще використовувати заморожену.

Огірки

Огірки поза сезоном стають водянистими та втрачають свій хрусткий смак. Краще вживати осінні овочі, такі як брюссельська капуста або морква.

Кавун

Восени кавун втрачає свою свіжість і смакові якості, оскільки його вирощують далеко від місць споживання. Обирайте восени інші соковиті фрукти, до прикладу, яблука.

Раніше OBOZ.UA пояснював, як скласти продукти в коморі, щоб швидше схуднути.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram та Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader