Корисніше, ніж вам здавалось: переваги картоплі на думку вчених
Корисніше, ніж вам здавалось: переваги картоплі на думку вчених

Корисніше, ніж вам здавалось: переваги картоплі на думку вчених

Якщо ви любите страви з картоплі, не варто сильно хвилюватися про їх вплив на здоров’я. Нові дослідження показали, що картопля може бути кориснішою, ніж вважалося раніше.

Зокрема, у дослідженні за участю понад 2500 учасників віком від 30 років оцінювали їх харчові звички та здоров'я. Результати показали, що регулярне вживання картоплі не має значного негативного впливу на серцево-судинну систему, а тому картопля може бути частиною здорового раціону, повідомили в Eat This, Not That.

Про дослідження

Дослідження, яке почалося в 1971 році та було опубліковане у вересні 2022 року, проаналізувало споживання різних видів картоплі, таких як біла та солодка. Таким чином, дослідники стежили за станом здоров’я учасників, які їли 36% печеної, 28% смаженої, 14% пюре та 9% відвареної картоплі.

Результати

Вживання чотирьох або більше чашок білої або солодкої картоплі на тиждень не підвищує ризик гіпертонії чи дисліпідемії у здорових дорослих. Крім того, люди, які їли смажену картоплю, мали менший ризик здоров'я, якщо не вживали червоне м'ясо та були активними. Зокрема, ризик діабету 2 типу зменшувався на 24%, а підвищення тригліцеридів — на 26%.

Наслідки

Дослідження доводить, що картопля не пов'язана з підвищеним ризиком розвитку діабету, високого тиску чи підвищення тригліцеридів, оскільки є цільним, необробленим продуктом. Картопля містить якісні вуглеводи, клітковину та калій, який підтримує роботу м'язів та серцево-судинної системи, а також вітамін С, що захищає клітини від пошкодження.

Таким чином, можна зробити висновок, що цей овоч є важливим джерелом поживних речовин, які люди часто недоотримують. Крім того, рекомендується споживати не менше ніж 2,5 чашки овочів щодня, включаючи 5 чашок крохмалистих овочів на тиждень.

Під час приготування картоплі важливо звертати увагу на поєднання продуктів. Використовуйте картоплю в різних збалансованих стравах, а не лише з м'ясом. Смакуйте запечену картоплю з невеликою кількістю масла, сиру або сметани.

РанішеOBOZ.UA розповів, як броколі допомагають чистити печінку.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

disclaimer_icon

Матеріали на цьому сайті рекомендовані для загального інформаційного використання й не призначені для встановлення діагнозу або самостійного лікування. Медичні експерти OBOZ.UA гарантують, що весь контент, який ми розміщуємо, публікується й відповідає найвищим медичним стандартам. Наша мета - максимально якісно інформувати читачів про симптоми, причини та методи діагностики захворювань. Закликаємо не займатися самолікуванням, для діагностики хвороб та визначення шляхів їх радимо звертатися за консультацією лікарів.

Джерело матеріала
loader
loader