Посол ЄС поділилась прогнозами про темп відкриття переговорних розділів для України
Посол ЄС поділилась прогнозами про темп відкриття переговорних розділів для України

Посол ЄС поділилась прогнозами про темп відкриття переговорних розділів для України

Посол України в ЄС Катаріна Матернова вважає, що Україна має усі шанси у 2025 році запустити переговори про вступ до Євросоюзу щонайменш за кількома переговорними розділами, але темпи стануть більш зрозумілими після визначення масштабів роботи – що відбувається зараз.

Своїми очікуваннями вона поділилася в інтерв’ю "Євро.

Матернова нагадала, що зараз триває процес "скринінгу" – масштабного аналізу розбіжностей між українським законодавством і європейським за усіма сферами, аби визначити, що і як потрібно буде змінювати для готовності до вступу у ЄС.

Зараз під скринінгом – розділи 23-24, які стосуються фундаментальних прав, верховенства права та боротьби з корупцією.

"Дуже сподіваюся, що на початку наступного головування – а це буде головування Польщі – ми перейдемо до відкриття цих різних кластерів", – зазначила посол.

На запитання, чи реалістичною є амбіція віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної, щоб Україна відкрила взагалі усі кластери, Матернова сказала, що не поспішатиме з висновками.

"Відповідь залежатиме від результатів скринінгу.

Ми побачимо, що реально зробити, а що ні.

Але я постійно кажу і тут у Києві, і у Брюсселі, і у інших столицях: я переконана, що Україна однозначно готова до переговорів", – зазначила вона, додавши, що взагалі феноменальним є те, що Україна виконує цю роботу в умовах повномасштабної війни.

Посол додала, що для чіткішого формування прогнозів щодо темпів відкриття кластерів важливо побачити масштаби технічної і законодавчої роботи, яку потрібно виконати Україні.

Вона зазначила, що ставить за мету у 2025 році надати усю можливу підтримку Україні для успішного прогресу переговорів.

"Для цього ми зараз запускаємо велику програму допомоги з питань європейської інтеграції Офісу віце-прем'єр-міністра, Верховній Раді та галузевим міністерствам.

Я думаю, що це найбільша програма, яку ЄС коли-небудь готував для такої всебічної підтримки.

Тож я сподіваюся на її успіх, бо це буде дійсно корисно для переговорів.

А моя мета… Я не хочу називати цифри, але я дуже сподіваюся, що нам вдасться відкрити принаймні половину кластерів", – сказала вона.

Також Матернова сказала, що вважає реалістичним вступ України до Євросоюзу до 2030 року.

Дивіться повне інтерв'ю з Катаріною Матерновою про підготовку до зими, гроші на зброю та вступ до ЄС.

Читайте також перше інтерв’ю "Євро.

Правди" зі Стефанішиною після перестановок в уряді: "Під час вступу до ЄС нам доведеться потренувати вміння не розчаровуватися".

Джерело матеріала
loader
loader