У ЄС представили план, який допоможе Україні пройти цю надважку зиму – Euractiv
У ЄС представили план, який допоможе Україні пройти цю надважку зиму – Euractiv

У ЄС представили план, який допоможе Україні пройти цю надважку зиму – Euractiv

У ЄС представили план, який допоможе Україні пройти цю надважку зиму – Euractiv

20 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн обговорить його із президентом України Володимиром Зеленським.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн і голова Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол у четвер, 19 вересня, представили звіт про негайні заходи, які необхідно вжити для зміцнення енергетичної безпеки України, пише Euractiv.

«Енергетична система України пережила дві зими поспіль після російського вторгнення, але третя обіцяє бути найсуворішим випробуванням», - йдеться у звіті.

У документі наголошується, що понад дві третини довоєнних потужностей з виробництва електроенергії в Україні вже недоступні – вони зруйновані, пошкоджені або окуповані. А систематичні російські обстріли протягом літа завдали значної шкоди не лише генерації, а й розподілу. Крім того, дві попередні зими були м’якшими, ніж зазвичай.

«Піковий попит на електроенергію може сягнути 18,5 ГВт цієї зими. Попри повернення у роботу атомних блоків та імпорт електроенергії із сусідніх країн-членів ЄС, очікується, що Україна зіткнеться з дефіцитом на рівні 6 ГВт», - зазначається у звіті.

Фон дер Ляєн зауважила, що «друзі та партнери України повинні зробити все можливе, щоб зберегти світло». Тож у звіті МЕА викладено десять ключових енергетичних заходів, яких мають вжити Україна та партнери.

Серед них - посилення фізичної та кібербезпеки критично важливої енергетичної інфраструктури; прискорення доставки обладнання та запчастин для ремонту; прискорення децентралізації електропостачання; інвестиції в енергоефективність; збільшення можливостей імпорту електроенергії та газу з ЄС.

Європа має намір відновити 4,5 ГВт потужностей з експорту електроенергії до України цієї зими, що становить 25% від потреб нашої країни. Крім того, на подолання наслідків російських атак виділено 160 млн євро, зокрема 100 млн вдалося залучити завдяки замороженим російським активам.

ЄС також має намір інвестувати в зелену енергетику в Україні в середньо- та довгостроковій перспективі.

У п'ятницю, 20 вересня, Урсула фон дер Ляєн зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським, щоб обговорити звіт та імплементацію його рекомендацій.

У червні Україна імпортувала електроенергії більше, ніж за весь минулий рік — майже 860 млн кВт∙год. Україна могла б імпортувати більше, але пропускна здатність міждержавних ліній на ключовому словацькому напрямку використовувалася на 90% і більше.

Узимку імпортний струм буде потрібнішим. Споживання зросте приблизно в 1,4 разу, й мати захищене від обстрілів джерело енергії буде необхідно. Україна вже кілька разів порушувала перед партнерами питання про розширення пропускної здатності ліній, але процес іде повільно. Чи зможе Україна наростити імпорт дефіцитної електроенергії, розбирався Ігор Маскалевич.

Джерело матеріала
loader