Україна не повинна сприймати міжнародну допомогу як належне - чеський експерт
Україна не повинна сприймати міжнародну допомогу як належне - чеський експерт

Україна не повинна сприймати міжнародну допомогу як належне - чеський експерт

Міжнародну підтримку, навіть з боку країн, які традиційно вважаються союзниками Києва, не слід сприймати як належне.

Про це у коментарі Укрінформу заявив Павел Гавлічек, чеський політичний експерт з Асоціації міжнародних справ, який виступив на заході 3rd EU Accession Exchange Forum, організованому Центром «Нова Європа».

«Продовження допомоги Україні — це не те, що слід сприймати як належне», — вважає експерт.

Називаючи причини, через які суспільна підтримка вступу України до ЄС у Центральній та Східній Європі може поступово падати, експерт зазначив: «Один приклад, на якому ми повинні зосередитися особливо, це брак обізнаності. Багато хто у ​​Чехіїта регіоні не мають достовірної інформації не лише про Україну, але й про процес розширення ЄС як такий, тому люди не розуміють, як це може вплинути на їх майбутнє. Таким чином, цей брак знань створює сприятливий ґрунт для зловживань як з боку політичних популістів, так і антисистемних сил всередині країни», – заявив Гавлічек.

В інформаційній порожнечі, пояснює він, «переважають альтернативні роз’яснення та інтерпретації, наприклад, наскільки українське зерно може вплинути на добробут населення, тому люди легко стають жертвами таких популістичних наративів та антиукраїнської істерії».

Він вважає, що українські представники бізнесу та культурні інституції повинні посилити свою роботу в регіоні та вести відверті розмови з суспільствами, в тому числі в Чехії.

Експерт вважає, що «багато чого бракує» в такому спілкуванні «у країнах, які занадто часто автоматично вважаються союзниками Києва, в той час як внутрішні дискусії щодо України тривають, і не завжди в правильному та позитивному напрямку».

«Це однозначно має пробудити багатьох колег в урядових установах України, а також на рівні громадянського суспільства. Є тривожні знаки, які ми бачимо у чеському суспільстві, коли йшлося про позицію щодо надання Україні статусу кандидата на членство в ЄС – набралося лише 37 відсотків «за», водночас 57 відсотків були «проти». Це один із найнижчих результатів серед країн Центральної та Східної Європи, в тому числі Словаччини чи Угорщини», – зазначив Гавлічек.

Заходи чеського уряду, включно з ініціативою закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС, заслуговують похвали, але без твердої громадської підтримки таких зусиль продовжувати їх й надалі може стати проблематичним, підсумував експерт.

Як повідомлялося, Чеська Республіка готова взяти патронат над відновленням Дніпропетровської області, у пріоритеті – проєкти у сфері генерації енергії, водопостачання та охорони здоров’я.

Фото: Kateřina Cibulka, Český rozhlas

Теги за темою
Україна допомога Чехія
Джерело матеріала
loader
loader