У 2024 році змінено правила кредитування для клієнтів МФО
У 2024 році змінено правила кредитування для клієнтів МФО

У 2024 році змінено правила кредитування для клієнтів МФО

У поточному році робота сектору мікрофінансування зазнала серйозних змін. Найсуттєвішою з них стало зниження відсоткових ставок до 1% на день. Розповідаємо, як відбувався перехід МФО до роботи на нових умовах, і торкнемося інших нововведень у фінансовій сфері.

Зниження відсоткової ставки за кредитами в МФО

Законом № 3498-IX від 22 листопада 2023 року було внесено зміни до низки нормативних актів, що регулюють фінансову галузь, зокрема до Закону "Про споживче кредитування". У новій редакції статті 8 цього документа наведена формула для розрахунку денної відсоткової ставки з уточненням, що вона не може перевищувати 1% від загального розміру позики.

До прийняття нового Закону і набрання ним чинності середня відсоткова ставка в Україні становила 2,5%, подекуди її розмір доходив до 5% на день. Річні проценти могли сягати 1500–1800%. Зменшення ставки запроваджувалося поступово:

  • 2,5% – протягом місяця з дати вступу в дію законодавчих змін (тобто з 24 грудня 2023 року);
  • 1,5% – впродовж наступних 120 днів;
  • 1% – не більше ніж через 120 днів після застосування ставки в 1,5%.

Тобто фактично з серпня в Україні максимальна процентна ставка за кредитами становить 1% на день. Крім того, з 1 січня 2024 року Нацбанк зобов’язав фінустанови розміщувати на офіційному сайті кредитний калькулятор.

Інтернет-реклама кредитів має містити посилання на вебсторінки з детальною інформацією про умови надання коштів і наслідки невиконання зобов’язань. Минулої осені відповідними положеннями була доповнена постанова правління НБУ № 100 від 5 жовтня 2021 року.

У 2024 році змінено правила кредитування для клієнтів МФО

Інші нововведення у фінансовій та банківській сфері

З 22 червня нинішнього року діє заборона для банків переказувати кошти з кредитних карток клієнтів на рахунки організаторів азартних ігор. Це означає, що гравці тепер не зможуть "зливати" надані їм кредитні ліміти в онлайн-казино. Щоправда, можливість оформити позику в МФО у них досі залишилася.

З 1 липня Нацбанк встановив порогове значення суми боргу для надання відомостей з Кредитного реєстру регулятора. Наразі ця сума становить 80 000 грн. Раніше кредитні операції потрапляли до реєстру, якщо заборгованість дорівнювала або перевищувала 100 мінімальних зарплат. Встановлення обмежень спрямоване на зменшення тиску на боржників з боку колекторів.

Як взяти мікропозику на найвигідніших умовах

Якщо вам потрібно оформити кредит онлайн, ознайомтеся з пропозиціями перевірених мікрофінансових організацій на Portmone. Перелік доступних продуктів можна легко знайти в розділі "Кредити" на сайті або в мобільному застосунку.

Крім переліку МФО, що надають беззаставні позики, на платформі міститься інформація про найсуттєвіші умови мікрокредитування:

  • термін надання коштів;
  • максимальну суму;
  • відсоткову ставку.
У 2024 році змінено правила кредитування для клієнтів МФО

Щоб залучити якомога більше позичальників, МФО надають кредити під 0,01%. Мінімальна ставка діє зазвичай для нових клієнтів протягом встановленого в договорі пільгового періоду.

Щоб взяти кредит, потрібно обрати пропозицію та натиснути кнопку "Оформити". Після переходу на сайт МФО обов’язково прочитайте детальні умови та скористайтеся кредитним калькулятором. Якщо пропозиція влаштовує, вам залишиться подати заявку і дочекатися її схвалення. Після підписання договору кошти надійдуть на вашу картку, і ви зможете використати їх на власний розсуд.

І наостанок – обов’язково дотримуйтеся умов угоди та розраховуйтеся з кредитором вчасно. До речі, зробити це швидко і без найменших складнощів також допоможе платформа Portmone.

Джерело матеріала
loader
loader