У Мінсоцполітики пояснили необхідність змін до пенсійної реформи
У Мінсоцполітики пояснили необхідність змін до пенсійної реформи

У Мінсоцполітики пояснили необхідність змін до пенсійної реформи

Українцям пояснили необхідність запровадження змін до пенсійної реформи.

Як передає "Хвиля", про це повідомила перший заступник Міністра соціальної політики України Дар'я Марчак, пише Media Center Ukraine.

За її словами, зараз в Україні розроблено проект реформи солідарного пенсійного забезпечення, який, зокрема, спрямований на відновлення справедливості щодо розмірів пенсій для значної кількості громадян.

Марчак висловила думку, що пенсійну систему терміново потрібно реформувати. Виходитимуть із двох важливих чинників.

Індексація пенсій
Індексація пенсій

"І ми розробили проект реформи солідарного пенсійного забезпечення. Ми також розробили проект, що дозволяє в майбутньому запровадити накопичувальне пенсійне забезпечення. Ми виходимо з двох важливих факторів. Перший фактор – ми зобов'язані зробити систему простою та зрозумілою. Система (зараз ред.) фантастично складна, має дуже багато колізій, недостатньо справедлива, має багато ситуацій, коли розміри пенсій настільки низькі, що держава потім доплатами та надбавками змушена постійно дотяжками підвищувати розміри пенсій", – пояснила вона.

За словами Марчак, проект реформи, створений за моделлю, яка використовується майже в половині європейських країн: Німеччині, Австрії, Литві, Латвії, Кіпрі та інших. Ключова особливість цієї моделі полягає в тому, що вона дуже проста.

"Вона працює так, що людина через 10 хвилин може зрозуміти, як працює, і від чого залежить її розмір пенсій. Сама модель працює таким чином – є розмір внесків, які щомісяця сплачуються із заробітної плати до пенсійної системи, ці розміри внесків за однаковими правилами конвертуються в уніфіковану синтетичну одиницю, і людина знає кількість балів, які щомісяця заробляють і знають вартість бала.

Наразі йде узгодження реформи з ключовими стейкхолдерами. Після того, як буде погоджено фінансову частину реформи, її буде подано на розгляд Кабінету Міністрів та Верховної Ради.

Нагадаємо, українцям спрогнозували, на скільки зростуть пенсії у 2025 році.

Джерело матеріала
loader
loader