Навіщо потрібні осикові кілки: від чого може захистити давній оберіг
Навіщо потрібні осикові кілки: від чого може захистити давній оберіг

Навіщо потрібні осикові кілки: від чого може захистити давній оберіг

Осикові кілки наші предки часто використовували для того, щоб захиститися від нечистих сил. Але застосовувалися вони і з іншою метою.

У віруваннях наших предків чимало предметів, рослин і тварин наділялися магічною силою. Зокрема, осику вважали помічницею у тому разі, якщо потрібно захиститися від усілякої нечисті – чортів, відьом, чаклунів тощо. Наприклад, щоб уберегти корів і телят від відьми, в огорожу встромляли осикові кілки.

Саму осику вважали "нечистим", "поганим", "не Божим" деревом, і саме тому вважалося, що вона є одним із найефективніших методів захисту від "нечисті". Про це розповідається у науковій статті Анастасії Кривенко "Осика у традиційних демонологічних уявленнях волинян".

Осиковий кілок використовували також для того, щоб захиститися від упирів. Наші предки вірили, що деякі люди (наприклад, самогубці або ті, які за життя "зналися з нечистим") можуть ходити після смерті. Їх називали упирями, і, щоб захиститися від них, до них на могилу забивали осиковий кілок. За поширеною до цього часу традицією у деяких місцях самогубців досі хоронять за межами кладовища, а на місці їхнього поховання забивають осиковий кілок.

"Осика, згідно з народними уявленнями не лише українців, а й інших слов’янських народів, повинна не випустити такого мерця з могили", – зазначається у науковій статті.

Також осику використовували не лише від неупокоєних мерців, а й від відьом. Щоб захиститися від відьом, такі кілки вбивали біля дверей хліва, воріт, а також забивали осикового кілка в порозі.

Але використовували осику також з іншими цілями, наприклад, для "лікування" від пропасниці – у такому разі на висоті зросту хворого робили отвір у стіні, закладали у нього обрізані нігті та кілька волосин людини, яка страждала від цієї хвороби, і забивали в отвір осиковий кіл. Вважалося, що це могло допомогти від хвороби.

Вас також може зацікавити:

Джерело матеріала
loader
loader