В Україні не знайшлося проєктів з розбудови розподіленої генерації
В Україні не знайшлося проєктів з розбудови розподіленої генерації

В Україні не знайшлося проєктів з розбудови розподіленої генерації

Джерело

Державне експортно-кредитне агентство Фінляндії (Finnvera) не знайшло в Україні проєктів з розбудови розподіленої генерації.

Директор з розвитку ринків у Східній Європі фінської машинобудівної компанії Wartsila Energy Ігор Петрик розповів, що Finnvera має бюджет на цей рік на Україну у розмірі 50 млн євро. В проєкт у приблизно в половину з зазначеної суми увійшла одна з фінських технологічних компаній. Але цей проєкт не є енергетичним.

«Попри наші намагання, поки що не видно кандидатів на решту бюджету в нашому сегменті. Звичайно, у Finnvera є критерії відбору, і на цьому етапі найбільшу вагу має кредитоздатність отримувача експортних гарантій, навіть не життєздатність інвестиційного проєкту», — зазначив Петрик.

На його думку, це парадоксально: українські інвестори мають труднощі у пошуку фінансування енергетичних проєктів, але вже наявними можливостями при цьому не користуються. Це може бути пов’язано з тим, що в українській енергетиці існує «дефіцит розуміння засад створення інвестиційно-привабливого поля, якщо мова не про зелені чи якісь інші спеціальні тарифи».

«Для масштабування програми створення розподіленої високоманевреної генерації не обійтися без залучення МФО та фондів держав-партнерів», — наголосив Петрик.

Український уряд стимулює розбудову нової маневрової генерації через різні заходи. Але, наприклад, пільгова кредитна програма «5-7-9», якою з літа можна користуватися для придбання газопоршневих станцій, не буде ефективною для створення децентралізованої енергосистеми. Найбільшою сумою займу за цією програмою є 150 млн грн на газопоршневу станцію, і це «ніяк не допомагає» у створенні повноцінної електростанції на 20 чи 30 МВт. Сума вкладень у побудову газопоршневої станції на 1 МВт стартує від мільйона євро.

Ефективними з погляду балансування енергосистеми можуть бути станції потужністю від 10 МВт, які здатні реагувати на команди диспетчера щодо збільшення чи зупинки генерації, додав представник Wartsila Energy.

Название источника
LIGA.net
Ссылка на материал
https://biz.liga.net/ua/all/tek/novosti/paradoks-finliandiia-ne-znaishla-v-ukraini-komu-daty-kredyt-na-manevrovu-heneratsiiu
Теги за темою
Євросоюз Економіка енергетика
Джерело матеріала
loader
loader