РФ вплинула на зміни у відносинах КНДР та Китаю
РФ вплинула на зміни у відносинах КНДР та Китаю

РФ вплинула на зміни у відносинах КНДР та Китаю

Північнокорейський лідер Кім Чен Ін надіслав привітання китайському президенту Сі Цзіньпіну, в якому проявляється стриманість, що відображає зміну динаміки у відносинах між Пхеньяном і Пекіном. Як повідомляє Bloomberg, це може свідчити про те, що Північна Корея все більше орієнтується на співпрацю з Росією.

У своєму повідомленні Кім побажав китайському народу “великих успіхів у побудові сучасної соціалістичної країни” з нагоди дня народження Північної Кореї. Проте, лист відзначається відсутністю колишньої хитромудрої мови, характерної для їхнього листування. За даними аналітичної служби NK Pro, у 2023 році було зафіксовано 10 згадок двосторонніх обмінів, тоді як цього року їх стало лише три.

Засновник NK Pro Чад О’Керролл зауважує, що опис відносин між КНДР і Китаєм став “менш захопленим”, що може свідчити про охолодження колись теплих особистих стосунків між лідерами.

Тим часом, Кім Чен Ін посилив співпрацю з Росією. Сполучені Штати та їхні партнери повідомляють про збільшення постачань зброї між Пхеньяном і Москвою, зокрема, про відправлення артилерійських снарядів і балістичних ракет до Росії для підтримки Володимира Путіна в його війні з Україною.

На взаємини КНДР і Росії вплинули не лише військові аспекти: Москва надає економічну допомогу, що підтримує Північну Корею в складній економічній ситуації. Росія також відправила секретаря Ради безпеки Сергія Шойгу до Пхеньяна для переговорів з Кімом, а пізніше Кім відправив міністра закордонних справ Чхве Сон Хі в рідкісну закордонну поїздку до Росії.

У червні Кім зустрівся з Путіним під час його першого візиту до Пхеньяна за понад 20 років. На зустрічі обидві країни досягли угоди про взаємну підтримку у випадку нападу. Кім також пообіцяв “беззастережно підтримати” Росію в її агресії проти України.

У зв’язку з цим, питання постачання північнокорейської зброї до Москви стало серйозним викликом для оборони України, адже повномасштабне вторгнення триває вже третій рік.

Таким чином, відносини між Пхеньяном і Пекіном продовжують охолоджуватися, в той час як співпраця з Росією стає дедалі більш активною.

Теги за темою
Росія Китай КНДР
Джерело матеріала
loader