Парламент Швейцарії визнав Голодомор актом геноциду
Парламент Швейцарії визнав Голодомор актом геноциду

Парламент Швейцарії визнав Голодомор актом геноциду

Національна Рада Швейцарії визнає Голодомор «доказаним актом геноциду, який мав намір повністю чи частково знищити національну чи етнічну групу як таку».

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору.

Відповідну декларацію нижня палата швейцарського парламенту ухвалила 24 вересня. Рішення підтримали 123 депутати, проти були 58 депутатів і 7 утрималися, йдеться на сайті парламенту.

Проєкт резолюції сформулювала й внесла на розгляд парламентарів комісія з питань закордонної політики.

«Національна Рада доказово визнає актом геноциду систематичні дії, які призвели до голоду у великих масштабах і були вчинені з наміром повністю або частково знищити національну, етнічну, расову чи релігійну групу як таку», — йдеться у тексті декларації.

У документі вказано, що внаслідок Голодомору лише в Україні протягом 1932–1933 років загинуло чотири мільйони людей. Крім того, у резолюції згадують й смерть внаслідок Великого голоду близько двох мільйонів казахів та сотень тисяч росіян.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук уже подякував швейцарським колегам за прийняття резолюції. «Це справді історичне рішення. І це вкрай важливий крок на шляху до відновлення історичної справедливості та збереження пам’яті про мільйони невинних жертв», — написав він.

Наразі геноцидом українського народу Голодомор визнали 34 країн світу. Зокрема, після початку повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році визнали Голодомор геноцидом парламенти Бразилії, Ірландії, Молдови, Німеччини та Чехії, вже у 2023-му —Болгарії, Бельгії, Франції, Ісландії, Великої Британії, Словенії, Словаччини, Хорватії, Люксембургу, Нідерландів, Вельсу, сенат Італії та Іспанії, Ватикан, а також вже всі провінції Канади.

Крім того, резолюції про визнання Голодомору геноцидом українського народу прийняли у 2022 році Європейський парламент, а 2023-го — Парламентська асамблея Ради Європи. 

Фото ілюстративне: парламент Швейцарії / Peter Klaunzer, Keystone

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Швейцарія
Джерело матеріала
loader
loader