В Україні реформують старшу школу: після 9 класу учні обиратимуть профіль навчання
В Україні реформують старшу школу: після 9 класу учні обиратимуть профіль навчання

В Україні реформують старшу школу: після 9 класу учні обиратимуть профіль навчання

Всеукраїнське онлайн-опитування засвідчило підтримку реформи серед учнів і батьків.

Міністерство освіти і науки поставило за мету реформувати підходи до навчання у старшій школі: до 2027 року з’явиться можливість вибирати профіль навчання, навчальний процес має забезпечувати всебічний розвиток, а освітяни  індивідуальний підхід до кожного учня. Про це повідомила пресслужба МОН.

«Ми прагнемо, щоб з 2027 року старша школа докорінно змінилася. Насамперед — ціннісно. Тому в основу змін закладаємо дві засадничі цінності — свободу і відповідальність.

Девʼятикласники самостійно будуть обирати, як вони хочуть навчатися у старшій школі. Це те, що було закладено у філософію всієї реформи, і це те, чого хочуть самі діти», — написав на своїй фейсбук-сторінці міністр освіти і науки України Оксен Лісовий.

Очікується, що у 2027 році після закінчення 9 класу учні зможуть обрати одне з двох спрямувань — академічне або професійне.

Якщо учень обере академічне спрямування, то зможе вчитися в ліцеї за обраним профілем, наприклад, STEM чи мовно-літературним. Учні самостійно обиратимуть предмети для поглибленого вивчення, а також предмети, не повʼязані з профілем. Готуватимуться до вступу в заклади вищої освіти.

Академічні ліцеї стануть великими закладами освіти, де формуватимуть кілька груп учнів, отже, у них зʼявиться можливість запропонувати різні профілі та навчальні предмети на вибір.

Професійне спрямування передбачає вступ у професійний коледж чи заклад фахової передвищої освіти. Там студенти опановуватимуть професію та обиратимуть предмети, які повʼязані з нею. Після закінчення навчання там студенти вирішуватимуть, вийти їм на ринок праці чи продовжити навчання в закладах вищої освіти.

Як повідомив міністр Оксен Лісовий, кілька днів тому були презентовані результати соціологічного дослідження від Київського міжнародного інституту соціології, яке було проведено на замовлення Швейцарсько-українського проєкту DECIDE на запит МОН. Вони показали, що 91% старшокласників та 83% студентів закладів професійної освіти висловили бажання обирати частину предметів для вивчення самостійно.

85% старшокласників повідомили, що підтримують реформу. Серед батьків учнів 10–11 класів реформу підтримують 85%, серед батьків учнів 5–6 класів — 78%.

Дослідження проведено Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) у квітні–травні цього року методом онлайн-інтерв’ю з використанням репрезентативної вибірки шкіл та закладів ПТО/ФПО. Дослідження охопило представників місцевої влади, освітян, батьків та учнів з усіх регіонів України. Усього в ньому взяли участь понад 80 тисяч респондентів із 300 територіальних громад в усіх регіонів України. Повний текст дослідження доступний за покликанням.

Пілотування реформи розпочнеться у 2025 році в окремих ліцеях у різних регіонах.

Зараз напрацьовують зміни до законодавства, розробляють програми, підручники і навчальні матеріали, налагоджується професійний розвиток учителів, триває оновлення освітнього середовища в майбутніх ліцеях і коледжах. Громади разом з Міносвіти та обладміністраціями працюють над створенням нової мережі ліцеїв.

Національний старт реформи планують на 2027–2029 роки.

Нагадаємо, 26 липня Кабінет Міністрів України затвердив Державний стандарт профільної середньої освіти. Він надає можливість формувати індивідуальну освітню траєкторію і навчатися за академічним або професійним спрямуванням.

Стандарт застосовуватимуть в академічних ліцеях (10–12 класи), закладах професійної та професійно-технічної, а також фахової передвищої та спеціалізованої освіти (щодо здобуття повної загальної середньої освіти).

За новим стандартом, учні шкіл та студенти закладів професійної освіти і факультетів післядипломної освіти зможуть обирати собі профіль навчання — наприклад, математичний, STEM, IT, мовно-літературний тощо.

Кожен профіль пропонуватиме навчальні предмети / інтегровані курси для поглибленого чи професійно орієнтованого вивчення, а також предмети / інтегровані курси поза профілем. Кількість годин для вивчення предметів за вибором зростатиме з кожним роком навчання.

Навчання за новим стандартом почнеться з 1 вересня 2027 року.

Фото: МОН

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
Освіта
Джерело матеріала
loader
loader