Фахівці спрогнозували, коли очиститься вода у Сеймі і Десні
Фахівці спрогнозували, коли очиститься вода у Сеймі і Десні

Фахівці спрогнозували, коли очиститься вода у Сеймі і Десні


Якість води у річках стабілізувалася. Але 12 вересня відбулося повторне забруднення Сейму, яке вже дійшло до Десни.


Повторне забруднення органічними речовинами річки Сейм, яке відбулося 12 вересня, вже дійшло до Десни. В ході його просування стан води покращується, вона має очиститися через 2-3 тижні. Про це заступник голови Держводагентства Ігор Гопчак  Громадському радіо в середу, 25 вересня.
 
За його словами, найбільші концентрації хімічного споживання кисню знаходяться на стокілометровій ділянці Сейму від села Мутин Сумської області до села Долинське Чернігівської області. Але з часом органічний забрудник розбавляється, окислюється, і показники забруднення знижуються, хоч до норми не доходять.
“Ми щоденно проводимо моніторинги. За результатами вимірювання пріоритетних забруднювальних речовин з проб річок Сейм та Десна, перевищення екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук та важких металів не виявлено”, – розповів Гопчак.
 
Він уточнив, що об’єм повторного забруднення не такий значний, як був минулого разу. Водночас рух течій річок – в межах 20-30 кілометрів за добу. Тобто з такою швидкістю відбувається проходження чистої води.
 
“Якщо взяти протяжність річки Сейм (приблизно 250 кілометрів), додати 360 кілометрів річки Десна, то, орієнтовно через 2-3 тижні чиста вода повністю промиється, і в річищі річок вона буде чистою”, – пояснив заступник голови Держводагентства.
 
Водночас він запевнив, що навіть попереднє, більше забруднення не добралося до водозабірних станцій Києва та Броварів. 

Нагадаємо, наприкінці серпня у річках Сейм та Десна виявили забруднення органічними речовинами. Місцевим жителям заборонили брати воду з річок для технічних потреб, ловити рибу й купатися.

Згодом українські фахівці встановили джерело забруднення річок Сейм та Десна – це Тьоткінський цукровий завод у Курській області Росії.



Джерело матеріала
loader
loader