Забруднення Сейму та Десни: фахівці сподіваються, що вода очиститься через два-три тижні
Забруднення Сейму та Десни: фахівці сподіваються, що вода очиститься через два-три тижні

Забруднення Сейму та Десни: фахівці сподіваються, що вода очиститься через два-три тижні

Забруднення Сейму та Десни: фахівці сподіваються, що вода очиститься через два-три тижні

За результатами вимірювання пріоритетних забруднювальних речовин з проб річок Сейм та Десна, перевищення екологічних нормативів  не виявлено

Міндовкілля зафіксувало погіршення стану води у річках Сейм та Десна через повторне забруднення органічними  речовинами, яке відбулося 12 вересня. Воно вже дійшло Десни. Але воно не настільки сильне, як минулого разу, і фахівці сподіваються, що вода очиститься через два-три тижні.

Про це заступник голови Держводагентства Ігор Гопчак розповів Громадському радіо в середу, 25 вересня.

Як відомо, після першого забруднення, яке відбулося через масові викиди Тьоткінського цукрового заводу у Курській області Росії,  стан води стабілізувався. хоча продовжувалося це досить довго - розкладу речовин сприяла спека. Але 12 вересня сталося повторне забруднення. 
 
 За словами Ігоря Гопчака, найбільші концентрації хімічного споживання кисню спостерігаються на стокілометровій ділянці Сейму від села Мутин Сумської області до села Долинське Чернігівської області. Але з часом органічний забрудник розбавляється, окислюється, і показники забруднення знижуються, хоч до норми не доходять.

"Ми щоденно проводимо моніторинги. За результатами вимірювання пріоритетних забруднювальних речовин з проб річок Сейм та Десна, перевищення екологічних нормативів якості за вмістом пестицидів, поліароматичних вуглеводнів, летких органічних сполук та важких металів не виявлено", - розповів Гопчак.

Він уточнив, що об’єм повторного забруднення не такий значний, як був минулого разу. Водночас рух течій річок - в межах 20-30 кілометрів за добу. Тобто з такою швидкістю відбувається проходження чистої води.
 
"Якщо взяти протяжність річки Сейм (приблизно 250 кілометрів), додати 360 кілометрів річки Десна, то, орієнтовно через 2-3 тижні чиста вода повністю промиється, і в річищі річок вона буде чистою", - пояснив заступник голови Держводагентства.
 
Водночас він запевнив, що навіть попереднє, більше забруднення не дійшло до водозабірних станцій Києва та Броварів. 

Як повідомив директор Інституту гідробіології НАН України Сергій Афанасьєв, під час першого забруднення у річку Сейм потрапило близько 5600 тонн забрудненої води. У Чернігівській та Київській областях встановлено аераційні системи, які штучно насичують воду киснем, сприяючи природньому очищенню.

Команда фахівців на човнах зібрала 31 тонну загиблої риби: 12,15 тонни в Сумській області та 19 тонн у Чернігівській. Прогнозується, що на відновлення екосистем річок знадобиться від 2 до 3 років.

Раніше повідомлялося про те, що забруднена вода може дістатися Києва 14-16 вересня, однак забруднення абсорбували  і уникли перекриття подачі води містянам.

Джерело матеріала
loader