Китай запустив іще п’ять супутників для спостереження за Землею
Китай запустив іще п’ять супутників для спостереження за Землею

Китай запустив іще п’ять супутників для спостереження за Землею

Китай у середу вранці успішно запустив у космос п’ять нових супутників дистанційного зондування Землі.

Про це повідомляє CGTN, передає Укрінформ.

На навколоземну орбіту космічні апарати вивела комерційна ракета-носій «Ліцзянь-1 Y4» (Lijian-1 Y4), яка злетіла з космодрому Цзюцюань у пустелі Гобі на північному заході Китаюо 7:33 за місцевим часом (2:33 за Києвом).

Серед супутників - два апарати сімейства «Юньяо-1» (Yunyao-1) із номерами 21 і 22, «Цзілінь-1» (Jilin-1) SAR01A та два перших супутники нового угруповання AIRSAT. Усі вони призначені для зйомок земної поверхні, метеорологічних спостережень та інших видів моніторингу поверхні планети.

Ракета «Ліцзянь-1» (також називається Kinetica-1) є першою легкою чотириступінчастою твердопаливною ракетою, збудованою комерційним підрозділом Китайської академії наук компанією CAS Space.

Вона має висоту 30 м, діаметр – 2,65 м і вагу – 149 тонн, здатна підняти на навколоземну орбіту до 2000 кг корисного вантажу.

Перший політ «Ліцзянь-1» відбувся 27 липня 2022 року, а нинішній став четвертою місією ракет-носіїв цієї серії.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія використовує китайські супутники для фотографування атомних електростанцій в Україні для підготовки до потенційного удару по них.

Фото: CAS Space

Теги за темою
Китай Космос
Джерело матеріала
loader