Україна сподівається на допомогу Індії в досягненні мирної угоди — Politico
Україна сподівається на допомогу Індії в досягненні мирної угоди — Politico

Україна сподівається на допомогу Індії в досягненні мирної угоди — Politico

Україна сподівається на допомогу Індії в досягненні мирної угоди — Politico

Нью-Делі може стати оптимальним посередником.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з прем'єр-міністром Індії Нарендрою Моді в понеділок, 23 вересня, у Нью-Йорку: обидва лідери та їхнє оточення обговорили шлях до мирної угоди. Україна сподівається, що Індія допоможе в припиненні війни, пише Politico

Високопоставлений український чиновник, який говорив на умовах анонімності, підтвердив: Київ має великі надії на те, що Індія могла б сприяти досягненню прийнятного мирного договору.

За словами чиновника, під час літніх переговорів з Києвом Моді чітко дав зрозуміти, що, хоча Україні неминуче доведеться піти на компроміс у деяких питаннях, аби зупинити наступ Москви, будь-які пропозиції щодо припинення війни не повинні включати передачу територій Росії.

Моді, в очах Києва, пройшов довгий шлях за досить короткий час. Коли в липні прем'єр Індії відвідав Москву й обійняв російського диктатора Владіміра Путіна, реакція України була різкою. Зеленський назвав ці обійми “розчаруванням” — у той самий день, коли в результаті російського ракетного удару загинули десятки українців.

Але відтоді Україна все частіше розглядає Індію — найбільшу за чисельністю населення країну світу, яка вже давно підтримує позаблоковість у своїх зовнішніх відносинах, як оптимального посередника.

Хоча Нью-Делі послідовно утримується від засудження вторгнення Росії в Україну, Індія виступає за підтримку поваги до суверенітету, територіальної цілісності та припинення війни. Через шість тижнів після того, як його поїздка до Москви викликала обурення в Україні, Моді відвідав Київ, щоб зустрітися із Зеленським. Він пообіцяв допомогти укласти мирну угоду.

Індія може бути єдиним глобальним гравцем, який міг би виконати цю роль, або, принаймні, єдиним, хто здатен досить переконливо представити себе як нейтральну сторону як для Москви, так і для Києва, пише видання.

Швейцарія та Австрія стали на бік ЄС, запровадивши санкції проти Росії. Спроби таких країн, як Саудівська Аравія, зіграти роль миротворця провалилися, тоді як Китай звинувачують в активній допомозі Москві. Також Зеленський цього місяця розкритикував уряд Бразилії за те, що той “став на бік Росії”.

Залишається Індія.

“Ми - країна, яка може відкрито говорити з росіянами про цю проблему”, - заявив міністр закордонних справ Індії Субраманьям Джайшанкар під час візиту до Малайзії в березні. 

Під час поїздки до Німеччини на початку цього місяця Джайшанкар сказав, що Індія “занепокоєна й залучена” до пошуку шляхів припинення війни, підтвердивши, що “були зроблені пропозиції” щодо проведення мирного саміту. Він додав, що будь-які подібні переговори повинні включати Росію, відкинувши ідею мирної конференції “у швейцарському стилі” без участі Кремля.

Зеленський вже давно відкидає пропозиції, які передбачають відмову України від тимчасово окупованих територій, і розкритикував “мирний план” з шести пунктів, запропонований Китаєм і Бразилією, в якому не згадувалося про збереження територіальної цілісності України.

Індія не була залучена до цього плану.

Джайшанкар не уточнював, чи планує його країна висунути власну “мирну пропозицію”. Але в Києві покладають надії на те, що Нью-Делі активізується в майбутньому.

“Я можу сказати, що Індія є надійним партнером для України і це глобальна сила, яка може впливати на динаміку й перебіг подій у світі. І ми хочемо бачити участь Індії в процесі мирної формули, оскільки Індія може змінити ситуацію” - сказав речник МЗС України Георгій Тихий.

Під керівництвом Моді Індія позиціонує себе як глобальний гравець, який може бути посередником між Заходом і Росією щодо війни РФ проти України. Водночас РФ залишається найбільшим постачальником зброї до Індії, попри зусилля Нью-Делі диверсифікувати поставки. Індія стала провідним покупцем російської нафти зі знижками після того, як РФ на тлі санкцій Заходу перенаправила поставки.

Нью-Делі також утримується від прямої критики агресії Росії та закликає до діалогу й дипломатії. Окрім цього, Індія увійшла в список країн, які не підписали комюніке за підсумками Саміту миру в Швейцарії через відсутність РФ на заході. 

Детальніше про позицію Індії та візит Моді до України розповідала Наталія Бутирська в статті “Після обіймів із Путіним нові обійми. Навіщо прем′єр Індії приїздив до України?”.

Джерело матеріала
loader
loader