Львівському «блогеру» Остапу Стахіву оголосили підозру у шахрайстві та «зливі» позицій ЗСУ. Він не прийшов до суду
Львівському «блогеру» Остапу Стахіву оголосили підозру у шахрайстві та «зливі» позицій ЗСУ. Він не прийшов до суду

Львівському «блогеру» Остапу Стахіву оголосили підозру у шахрайстві та «зливі» позицій ЗСУ. Він не прийшов до суду

За даними правоохоронців, Стахів виманював кошти в людей через онлайн-курси «журналістики» та опублікував розташування працівників ТЦК. Він уже має підозру у спробах повалення державного ладу.

Служба безпеки України, Національна поліція та прокуратура оголосили нову підозру львівському блогеру та псевдоактивісту Остапу Стахіву. Про це повідомляють пресслужби Офісу генпрокурораНацполіції та СБУ.

У повідомленні правоохоронців не вказано ім'я фігуранта, проте з обставин справи зрозуміло, що йдеться саме про Стахіва. Це підтверджують і джерела «УП».

Раніше Стахіву вже оголошували підозру у вчиненні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу та захоплення державної влади. Тепер йому інкримінують також поширення інформації про розташування Збройних сил України та шахрайство (ч. 2 ст. 114-2, ч. 1, 2 ст. 190 КК України).

Так, за даними правоохоронців, підозрюваний реалізував злочинну схему заволодіння коштами громадян під приводом навчання в інтернеті. Стахів організував онлайн-курси «журналістики», на яких, серед іншого, навчав своїх послідовників протидіяти мобілізації в Україні.

Вартість курсів становила 7 тисяч гривень з одного слухача. По завершенню навчання фігурант обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналістів міжнародного зразку.

Втім, замість обіцяних документів, він видавав «випускникам» фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року («Галицькі вісті»).

Крім того, повідомляють правоохоронці, Стахів через власні сторінки в соцмережах розповсюджував деструктивний контент. Зокрема, він стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили «треті країни», які «спровокували» Москву до повномасштабного вторгнення в Україну.

У січні 2024 року, позиціонуючи себе активістом, він вів прямий етер зі своїм підписником. Під час ефіру Стахів оприлюднив інформацію про розташування особового складу одного з відділів ТЦК Рівненщини, з можливістю їх ідентифікації на місцевості. 

Згодом підозрюваний публічно поширив відеозапис цього ефіру на своїх фейсбук-сторінці й телеграм-каналі. «Така інформація могла бути використана країною-агресором в ході ведення війни», — пише ОГП.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта правоохоронці виявили та вилучили два телефони, ноутбуки, фейкові посвідчення, документи громадських організацій, виписки з банківських рахунків.

Львівському «блогеру» Остапу Стахіву оголосили підозру у шахрайстві та «зливі» позицій ЗСУ. Він не прийшов до суду - Фото 1

Фото: Нацполіція

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

(ДОПОВНЕНО) Як повідомив із залу суду кореспондент Укрінформу, Галицький районний суд Львова переніс обрання запобіжного заходу Остапу Стахіву на 10.00 27 вересня.

Засідання відкладено у зв'язку з відсутністю підозрюваного в суді.

Прокурори заявили, що повістку Стахіву було вручено, але він відмовився розписуватися в цьому, пояснив, що погано почувається і потребує адвоката.

Також СБУ провела обшуки в низки соратників Стахіва — Дмитра Вратіла, Наталії Реган та співорганізатора псевдожурналістських курсів у Києві Жана Новосельцева, який 26 липня цього року вийшов із СІЗО під заставу у 242 тис. гривень.

Як повідомляв «ДМ», у липні 2023 року Стахів оголосив про відкриття «курсів журналістики». Після завершення 21-денного платного курсу учасникам обіцяли видати посвідчення журналіста міжнародного зразка.

Вже цього року в липні Стахів зареєстрував «Львівську професійну спілку журналістів». За тією ж адресою зареєстрована й низка інших організацій Стахіва: ГО «Ідея нації», «Народне телебачення», «Народний журналіст», «Об’єднання правозахисників України» та інші.

Остап Стахів став широко відомим на початку пандемії коронавірусу, коли публічно на своїх сторінках у соцмережах заявляв, що ковіду не існує, а пандемія — це вигадка. Також Стахів поширював різні теорії «всесвітньої змови», організовував пікети проти вакцинації і збирав гроші для своїх акцій, називаючи себе керівником незареєстрованої організації «Права людини».

На початку листопада 2021 року депутати Львівської міської ради та низка депутатів Верховної Ради звернулисьдо СБУ через антивакцинаторську діяльність Стахіва.

16 листопада 2021 року СБУ провела обшуки в помешканні Стахіва, пізніше йому повідомили підозру у вчиненні дій, спрямованих на повалення конституційного ладу та захоплення державної влади.

1 грудня 2021 року Стахів вийшов із СІЗО після внесення застави в майже 1 млн гривень. 

29 грудня Стахів вийшов із Львівської обласної психіатричної лікарні, де перебував протягом 30 днів, а вже наступного місяця його визнали осудним за результатами психіатричної експертизи.

Читайте також:

  • Who is Mr. Стахів? Як дрібний провокатор став лідером антивакцинаторів України
  • Bihus.Info: Відомий раніше як антивакцинатор Остап Стахів та його поплічники засмічують український інформпростір вигідними Кремлю наративами

Головне фото надане «УП» джерелом

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
поліція СБУ Львів
Джерело матеріала
loader
loader