Деколонізація Росії буде гарантією неповторення війн - Чубаров
Деколонізація Росії буде гарантією неповторення війн - Чубаров

Деколонізація Росії буде гарантією неповторення війн - Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров вважає, що деколонізація Росії та здобуття прав поневоленими народами, включно з правом на самовизначення, будуть гарантіями неповторення війн.

Про це він сказав на пресконференції "Визнання Україною Дагестану окупованою територією. Формування комітету "З визволення Дагестану з-під окупації Росії", що відбулася в Укрінформі.

"Коли ми кажемо про повоєнний справедливий мир, ми не можемо і неповинні ігнорувати невідʼємне право поневолених народів Росії на самовизначення на власних територіях. У яких формах, у якому статусі, чи, можливо, й у формі незалежної, суверенної держави – це вже вирішувати народам, що проживають у нинішніх кордонах Росії", – сказав Чубаров.

За його словами, РФ керує поневоленими народами за допомогою насилля, а війна проти України є ще одним інструментом контролю над ними. 

"Деколонізація Росії і здобуття багатьма народами Росії невід’ємних прав, включно з правом на самовизначення, будуть тими гарантіями неповторення війн та агресій, що можуть іти від Москви", – наголосив політик.

Голова Меджлісу додав, що Україна робить усе можливе для підтримки поневолених народів РФ, та висловив впевненість у потенціалі Дагестану стати незалежною державою за умови, якщо всі автохтонні народи реалізують своє право на самовизначення і дійдуть згоди щодо форми незалежного Дагестану.

Як повідомляв Укрінформ, у червні Світовий конгрес українців підтримав Каунаську резолюціюіз закликом до міжнародної підтримки самовизначення поневолених Росією народів та засудженням її агресивної колоніальної політики.

Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
Згадувані персони
loader
loader