Жданов пояснив причину гучних провалів РФ із запусками ракет "Сармат"
Жданов пояснив причину гучних провалів РФ із запусками ракет "Сармат"

Жданов пояснив причину гучних провалів РФ із запусками ракет "Сармат"

Експерт зазначив, що Путін квапить російських розробників із пусками цієї ракети.

Міжконтинентальна балістична ракета "Сармат", що вибухнула в шахті на космодромі "Плесецьк", ще перебуває в розробці. Поспіх у її введенні в експлуатацію призводить до катастроф на полігонах, упевнений військовий експерт Олег Жданов.

В інтерв'ю Главредувін розповів, що Росія, за різними даними, виробила від 7 до 10 одиниць для державних випробувань. Єдине випробування, яке закінчилося відносно успішно, було якраз першим - у квітні 2022 року.

Жданов вважає, що на космодромі "Плесецьк" замість головного макета поставили фугасну головну частину.

"Я думаю, що росіяни діяли так: замість головного макета, який має ставитися на ракету під час випробування, вони, найімовірніше, поставили фугасну головну частину. Поклали кілька тонн вибухівки і хотіли бахнути куди-небудь на Камчатку. Туди, де у них полігон, і куди вже пускали свої Калібри і намагалися запустити Булаву", - сказав він.

Жданов назвав "Сармат" сирою ракетою.

"Провели п'ять випробувань - і в підсумку рахунок 4:1 на користь ракети. Не хоче вона літати і все. Чотири провали, ще й така ганьба на весь світ із супутниковими фотографіями. Потужність вибуху була така, що вивернула пускову шахту. Пам'ятаю, як ми в рамках випробувань не раз пробували підірвати шахту, після чого її засипали. Це не так просто зробити. До того ж у разі вибуху шахти навколо її території виникає екологічна катастрофа", - зазначив він.

Крім того, РС-28 Сармат - ракета з українським корінням. Росіяни її роблять на заміну ракеті Воєвода, і Сармат створений на базі цієї ракети.

"А Воєвода - це, за класифікацією НАТО, ракета SS-18 Сатана. Воєвода - наша ракета: у Харкові робили систему управління, а в Дніпрі саму ракету. З 2014 року ми розірвали контракти з росіянами і такі ракети тепер не обслуговуємо. Після цього в Росії створили свою бригаду з регламентних робіт, але вона не була сертифікована", - додав Жданов.

Хто такий Олег Жданов

Олег Володимирович Жданов (30 березня 1966, Дрезден, НДР) - радянський і український військовий, полковник запасу ЗСУ, український військовий експерт.

З 2016 року часто пише статті в українській, російській, білоруській та іракській пресі. Відкрив власний ютуб-канал, у якому випускає відео з аналітикою бойових дій, де має понад 900 тисяч підписників і 63 млн переглядів, пише Вікіпедія.

Російські фахівці не проходили навчання в українських навчальних центрах.

"Що вони там крутять кожні два роки в ракеті, і в якому стані ця частина ядерної "дубини", незрозуміло. На Заході вже публікують матеріали про те, чи здатні літати ці ракети і чи не вибухнуть вони в шахтах. Усе тому, що склепали ракету за принципом: я його зліпила з того, що було. Путін вийшов і наказав терміново робити ракету, ось її і зробили. Як робили, так вона і злетіла", - висловився експерт.

Жданов вважає, що в найближчі місяці нових випробувань "Сармата" не буде. Ба більше, він вважає, що всі, хто перебував у бункері, померли від виділення парів палива, адже "Сармат" - рідинна ракета.

"Буде пауза, приблизно як після ситуації з Буревісником, коли 2019 року ракета з ядерним двигуном вибухнула на полігоні в Архангельській області. Після цього не проводилося жодного випробування. Зазвичай у таких катастрофах гинуть вчені, які присутні на пусках", - висловився Жданов.

Сармат - останні новини

Ще один пуск міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат" у Росії став для російської пропаганди провальним. Напередодні з'явилися підтвердження, що четвертий за рахунком пуск цієї ракети не відбувся - боєприпас вибухнув просто на майданчику космодрому.

Щоправда, ще цікавіше інше - ракета вибухнула не під час її пуску, а в шахті, залишивши величезний кратер і зруйнувавши частину випробувального майданчика. Вибухнути могло рідке ракетне паливо в процесі заправки, тобто до самого запуску справа могла просто не дійти.

"Сармат", до речі, вже багато років миготить в ефірі росТБ. Ця ракета розрахована на несення ядерної боєголовки, а завдяки характеристикам за дальністю, запевняють кремлівські рупори, може дістати до берегів самої Америки.

Жданов пояснив причину гучних провалів РФ із запусками ракет 'Сармат'
Сармат - характеристики ракети / Інфографіка: Главред

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерело матеріала
loader
loader