Як зберігати спокій у стресових ситуаціях: найкращі техніки від психологів
Як зберігати спокій у стресових ситуаціях: найкращі техніки від психологів

Як зберігати спокій у стресових ситуаціях: найкращі техніки від психологів

Постійні сигнали повітряної тривоги, тривожні новини з фронту посилюють ментальне самопочуття, тому українцям слід знати, як зберігати спокій у стресових ситуаціях, особливо під час війни.

Стрес є постійним супутником сучасної людини: громадський транспорт, робочі дедлайни, термінові сімейні питання, заняття спортом, курси — все це вимагає вашого часу та уваги, про найкращі техніки, як зберігати спокій у стресових ситуаціях, розповіли психологи, передає politeka.net.

Хоча він допомагає нам мобілізуватися в незвичайних обставинах, іноді це почуття буває настільки сильним, що позбавляє нас здатності контролювати ситуацію, тому потрібно знати, як зберігати спокій у стресових ситуаціях.

Неможливо завжди передбачити свою реакцію на шок, але навчитися керувати емоціями та заспокоюватись цілком реально. Психологи рекомендують освоїти кілька технік самоконтролю, щоб зберігати спокій у стресових ситуаціях.

Отже, як же зберігати спокій у стресових ситуаціях?

Одним із кращих способів боротьби зі стресом та відновлення емоційної рівноваги є інформаційна гігієна. Саме тривожні новини та негативні очікування часто посилюють почуття занепокоєння та стресу.

Надлишковий потік інформації діє як психологічний подразник, пригнічуючи позитивні емоції та відволікаючи від справді важливих завдань.

Першим кроком має стати скорочення кількості джерел інформації та часу, що приділяється на їх перегляд. Більшість каналів новин передають однаковий контент, і їх обмеження не знизить вашу поінформованість.

Як зберігати спокій у будь-яких стресових ситуаціях?

Ваша поведінка у стресових та конфліктних обставинах відіграє ключову роль. Звичайно, залишатися спокійним нелегко, коли ви роздратовані або хтось виводить із себе.

Перш ніж дізнатися, як зберігати спокій у стресових ситуаціях , потрібно навчитися розпізнавати тривожні сигнали.

Навчіться помічати сигнали, які ваш організм подає у напружених стресових ситуаціях. Розуміння того, як ваше тіло реагує на стрес, допоможе вам взяти себе в руки та заспокоїтись.

Якщо можете вплинути на стресову ситуацію, зробіть це задля збереження спокою. Здатність контролювати свої думки це вже половина успіху.

Як зберігати рівновагу та спокій у стресових ситуаціях? Вірте у себе і свої сили. Пам'ятайте, що навіть після найтемнішої ночі приходить світанок. Не дозволяйте стресу захлеснути вас - які б труднощі не виникли, вони не вічні, і ви зможете їх подолати.

Уникайте негативних думок, таких як "я не впораюся", "це неможливо" або "я безсилий". Ці переконання лише посилять стрес і зроблять ситуацію ще складнішою. Намагайтеся зосередитися на позитивних аспектах, а не на стресі.

Щоб зберігати спокій у стресових ситуаціях , дихайте і рахуйте до 10. Цей простий метод дійсно працює - зробіть паузу, дихайте повільно і глибоко, рахуючи до 10 (або більше), поки не відчуєте себе спокійніше. Це допоможе вам уникнути помилок та необдуманих слів, про які ви пізніше могли б пошкодувати.

Як тренувати та зберігати спокій у стресових ситуаціях?

Регулярно практикуйте повільне та глибоке дихання, коли ви почуваєтеся комфортно, щоб у моменти стресу автоматично вдатися до цього методу. Зробіть глибокий вдих, затримайте дихання на 5 секунд, а потім повільно видихніть. Зверніть увагу на те, як з кожним видихом напруга йде з вашого тіла.

Подайте ситуацію: ваш начальник накричав на вас. Перш ніж реагувати на стрес, порахуйте до 10 і зробіть кілька глибоких вдихів. Коли вам вдасться розслабитись, ви зможете поглянути на ситуацію по-іншому. Замість кипіти від злості, ви подумаєте:

«Може, шеф мав важкий день. Таке буває у всіх». Це наочний приклад, як дихальні вправи можуть допомогти вам впоратися з емоціями та зберігати спокій у стресових ситуаціях.

Для того, щоб зберігати спокій у стресових ситуаціях , створіть дистанцію. Якщо вас захопила стресова ситуація, один із найкращих способів заспокоїтися – це вийти на свіже повітря та «перезавантажитися». Сонячний день лише посилить ефект. Ще один спосіб швидко заспокоїтися - вмитися холодною водою. Це допомагає знизити пульс та зняти напругу.

Використовуйте антистресові предмети, такі як м'ячики, щоб зберігати спокій у стресових ситуаціях . Ці іграшки легко поміщаються в руці, і коли їх стискаєте, відбувається розрядка — знижується рівень напруги, виділяється адреналін, і настрій поступово покращується.

Не забувайте про силу музики. Коли ви відчуваєте стрес або тривогу, увімкніть свою улюблену мелодію. Музика позитивно впливає на мозок і допомагає справлятися з переживаннями.

Не забувайте перемикатися, щоб зберігати спокій у стресових ситуаціях. Щоб не зациклюватись на негативних думках, займіться чимось захоплюючим чи творчим. Намагайтеся більше сміятися, навіть з себе. Подивіться смішний фільм чи прочитайте щось, що завжди викликає у вас посмішку. Сміх - це чудовий спосіб повернутися до спокою.

Іноді краще взяти вихідний, щоб зберігати спокій у стресових ситуаціях. Якщо ми починаємо працювати без зупинки і навіть не думаю про перерву, це вірна ознака того, що вона нам потрібна.

Читайте також:

Ще одна категорія українців може отримати субсидію: у ПФУ розповіли про особливості процесу.

Через підвищення цін на світ зміниться і субсидія: у ПФУ розповіли, на які зміни чекати.

Зростання цін в Україні прискорилося: відомо, де зафіксовано найбільшу інфляцію.

Джерело матеріала
loader
loader