На думку вчених, дотримання цієї дієти може сповільнити зниження когнітивних функцій
На думку вчених, дотримання цієї дієти може сповільнити зниження когнітивних функцій

На думку вчених, дотримання цієї дієти може сповільнити зниження когнітивних функцій

Дослідження показало, що дотримання дієти MIND пов’язане з меншим ризиком когнітивних розладів, особливо серед жінок і чорношкірих учасників. Однак дослідження показує лише зв’язок, а не докази, і було обмежене літніми чорношкірими та білими людьми. Дослідження, опубліковане в Neurology, медичному журналі Американської академії неврології, свідчить про те, що люди, чия дієта більш узгоджується з дієтою MIND, можуть мати знижений ризик когнітивних порушень. Висновки були однаковими для чорношкірих і білих учасників. Однак результати лише вказують на зв’язок і не встановлюють, що дієта MIND безпосередньо запобігає когнітивним порушенням.

Дієта MIND — це поєднання середземноморської дієти та дієти DASH. Сюди входять зелені листові овочі, такі як шпинат, капуста та зелень, а також інші овочі. Він рекомендує цільні зерна, оливкову олію, птицю, рибу, боби та горіхи. Він надає перевагу ягодам над іншими фруктами та рекомендує одну або кілька порцій риби на тиждень.

«Оскільки кількість людей із деменцією зростає зі старінням населення, дуже важливо знайти зміни, які ми можемо внести, щоб відстрочити або уповільнити розвиток когнітивних проблем», — сказав автор дослідження Рассел П. Сойєр, доктор медичних наук, Університет Цинциннаті. в Огайо та член Американської академії неврології. «Нам було особливо цікаво дізнатися, чи дієта впливає на ризик когнітивних розладів у чорношкірих і білих учасників дослідження».

Огляд дослідження

У дослідженні взяли участь 14 145 людей із середнім віком 64 роки. Серед учасників 70% були білими і 30% чорношкірими. За ними спостерігали в середньому 10 років. Учасники заповнили анкету про свій раціон за останній рік. Дослідники перевіряли, наскільки їжа, яку їдять люди, відповідає дієті MIND.

Один бал давався за кожне з наступного: три або більше щоденних порцій цільного зерна; шість або більше порцій зелених листових овочів на тиждень; одна або кілька щоденних порцій інших овочів; дві або більше тижневих порцій ягід; одна або кілька тижневих порцій риби; дві або більше тижневих порцій птиці; три тижневі порції квасолі; п’ять добових порцій горіхів; чотири або менше порцій червоного м’яса на тиждень; одна або менше тижневих порцій швидкої або смаженої їжі; одна або кілька тижневих порцій оливкової олії; і одна або менше столових ложок масла або маргарину щодня; п’ять або менше тижневих порцій випічки та солодощів; і один келих вина на день. Загальна кількість можливих балів становила 12.

Групування учасників і когнітивні вимірювання

Потім дослідники розділили учасників на три групи. Нижча група мала середній бал дієти п’ять, середня група мала середній бал сім, а висока група мала середній бал дев’ять. Навички мислення та пам’яті вимірювалися на початку та в кінці дослідження.

Під час дослідження когнітивні порушення розвинулися у 532 осіб, або 12% із 4456 осіб у групі з низьким рівнем дієти; у 617 осіб, або 11% від 5602 осіб середньої групи; і у 402 осіб, або 10% з 4086 осіб у високій групі. Після коригування таких факторів, як вік, високий кров’яний тиск і діабет, дослідники виявили, що люди з високою групою мали на 4% менший ризик когнітивних розладів порівняно з людьми з низькою групою.

Розглядаючи чоловіків і жінок-учасників, дослідники виявили зниження ризику когнітивних розладів для жінок-учасниць, які найбільш ретельно дотримувалися дієти, на 6%, але не зниження ризику для учасників-чоловіків.

Дослідники також досліджували, як швидко у людей погіршувалися навички мислення, коли у них виникали проблеми. Вони виявили, що люди, які більш ретельно дотримувалися дієти MIND, знижувалися повільніше, ніж ті, хто цього не робив, і цей зв’язок був сильнішим у чорношкірих учасників, ніж у білих учасників.

«Ці висновки вимагають подальшого вивчення, особливо для вивчення цих різноманітних впливів на чоловіків і жінок, а також на чорношкірих і білих людей, але цікаво вважати, що люди можуть внести деякі прості зміни у свій раціон і потенційно зменшити або відстрочити ризик когнітивних проблем», сказав Сойєр.

Обмеження дослідження полягало в тому, що воно включало лише літніх чорношкірих і білих людей, тому результати можуть бути не однаковими для інших груп населення.

Джерело матеріала
loader