Першочергове питання – війна: головні заяви після зустрічі Сибіги та Сіярто
Першочергове питання – війна: головні заяви після зустрічі Сибіги та Сіярто

Першочергове питання – війна: головні заяви після зустрічі Сибіги та Сіярто

Однією з основних тем була війна в Україні, однак дипломати також обговорили й угорсько-українські відносини та протидію російській дезінформації. Які головні заяви зробили Сибіга і Сіярто – читайте у матеріалі 24 Каналу.

Про що говорили Сіярто і Сибіга

14:55, 30 вересня

Питання угорської меншини в Україні

Андрій Сибіга також наголосив, що Україна підтверджує взяті на себе як двосторонні, так і міжнародні зобов’язання щодо забезпечення прав осіб, які належать до угорської національної спільноти.

Ми з паном Міністром констатували позитивну динаміку у розв'язанні цього питання, а також домовилися про подальшу взаємодію з метою досягнення консенсусу з усіх чутливих питань,
– підкреслив він.

Міністр також зауважив, що угорці України є невіддільною і рівноправною частиною української політичної нації та ключовим мостом порозуміння між нашими державами.

14:53, 30 вересня

Що сказав Сибіга про двомовні школи

Український міністр також привітав відкриття в Угорщині першої двомовної українсько-угорської школи для українських дітей, заснування якої стало можливим в результаті досягнутих домовленостей між Володимиром Зеленським та Віктором Орбаном в липні цього року.

Саме в цій школі я побував сьогодні зранку. Впевнений, що цей освітній заклад сприятиме збереженню української ідентичності, допоможе дітям адаптуватися в іноземному середовищі, не втрачаючи свого культурного коріння, а також буде черговим кроком до порозуміння між Україною та Угорщиною,
– наголосив він.

14:50, 30 вересня

Що обговорили міністри в контексті війни в Україні

Андрій Сибіга розповів, що першочергове питання, яке він обговорив із Сіярто сьогодні на зустрічах – це неспровокована повномасштабна війна Росії проти України та шляхи досягнення всеосяжного, справедливого і тривалого миру.

Також торкалися тем відновлення територіальної цілісності та суверенітету України, покарання Росії за злочини, скоєні в Україні, зокрема і за агресію.

Я поінформував свого угорського колегу про ситуацію на фронті та на тимчасово окупованих територіях. Вдячний Угорщині за підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, ухвалення 14 пакетів санкцій ЄС проти Росії, гуманітарну допомогу, яка надається нашій державі,
– наголосив український міністр.

Він також привітав участь угорської сторони в проєктах з відбудови України, підтримку українців в Угорщині, а також лікування поранених військовослужбовців та навчання військових медиків і вибухотехніків.

"Цінуємо приєднання офіційного Будапешта до Коаліції з протимінної діяльності, яка була створена під час відповідної міністерської зустрічі НАТО", – резюмував Сибіга.

Теги за темою
Новини України МЗС України Угорщина
Джерело матеріала
loader
loader