Податки для ФОП: чи можна перейти з однієї групи на іншу
Податки для ФОП: чи можна перейти з однієї групи на іншу

Податки для ФОП: чи можна перейти з однієї групи на іншу

Податки для ФОП: чи можна перейти з однієї групи на іншу

Роз'яснення дали експерти.

В Україні з 1 жовтня для деяких ФОПів може змінитися розмір військового збору та інших податків. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, чи може фізична особа-підприємець (ФОП) перейти з одної групи оподаткування на іншу.

Чи може ФОП змінити систему оподаткування

Фахівці зазначили, що перейти з однієї групи платника єдиного податку на іншу можна двома способами:

  • Онлайн – здійснюється через портал «Дія», шляхом заповнення онлайн-форми та підписання її Дія.Підписом або іншим ЕЦП (КЕП).
  • Офлайн – шляхом подання заяви через ЦНАП.

«Щоб повідомити податкову про внесені зміни до ФОП, змінити групу платника єдиного податку, систему оподаткування, подайте заяву про застосування спрощеної групи оподаткування за формою — F/J 0102003 або надішліть скановану заяву через розділ — Листування з ДПС», – йдеться у повідомленні.

Також можна звернутися до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації ФОП, тобто до ДПС.

Юристи пояснили, що якщо ви ФОП, який переходить з 1-ї чи 2-ї групи до 3-ї, подайте декларацію за період роботи на попередній групі в рік переходу.

Термін подання — не пізніше 40 днів після закінчення останнього кварталу роботи в попередній групі.

У декларації треба вказати суму доходу за період до переходу й суму сплаченого єдиного податку.

Коли можна перейти на іншу групу оподаткування

Юристи зазначили, що для переходу на єдиний податок або зміну групи єдиного податку заяву потрібно подати у такі терміни:

  • з 1 січня — заяву потрібно подати до 16 грудня;
  • з 1 квітня — до 16 березня;
  • з 1 липня — до 15 червня;
  • з 1 жовтня — до 15 вересня.

Якщо йдеться про перехід із загальної системи оподаткування або з іншої групи (ставки) єдиного податку на 3 групу 2%, то заяву можна подати у будь-який день.

Переведення відбувається з наступного дня.

Як відбувається перехід із загальної системи оподаткування на третю групу 5%

Юристи зазначили, що перехід відбувається з початку наступного кварталу.

«За 15 календарних днів до початку наступного кварталу потрібно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з відміткою про перехід, тобто, знову ж таки, до 16 березня, 15 червня, 15 вересня, 16 грудня», – йдеться у повідомленні.

У випадку, якщо під час реєстрації ФОП людина не поставила відмітку про обрання спрощеної системи у реєстраційній формі – потрібно буде окремо подати заяву про перехід на спрощену систему.

Заява подається у наступні строки:

  • для переходу на першу-другу групу єдиного податку заява подається до кінця місяця у якому відбулася реєстрація ФОП. На єдиний податок переведуть з першого числа наступного місяця;
  • для переходу на третю групу 5% заяву потрібно подати протягом 10 днів з дати реєстрації. На єдиний податок переведуть з дати державної реєстрації;
  • для переходу на третю групу 2% заяву потрібно подати протягом 10 днів з дати реєстрації. На єдиний податок переведуть з дати державної реєстрації.

Раніше ми писали, які ФОПи звільняються від оплати єдиного внеску у наступному році.

Джерело матеріала
loader
loader