Бізнес покращив свою очікування щодо своїх результатів, але готовий звільняти працівників - опитування НБУ
Бізнес покращив свою очікування щодо своїх результатів, але готовий звільняти працівників - опитування НБУ

Бізнес покращив свою очікування щодо своїх результатів, але готовий звільняти працівників - опитування НБУ

Бізнес покращив очікування щодо своїх результатів, але готовий звільняти працівників - опитування НБУ

Керівники підприємств назвали низку факторів, через які їх оцінки покращились. 

Бізнес покращив свої оцінки щодо прогнозів результатів своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), що за підрахунками НБУ у вересні становив 48.7 порівняно з 48.4 у серпні. Про це йдеться в повідомленні НБУ. 

Поліпшенню оцінок сприяло пожвавлення внутрішнього попиту, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та доріг, стабільна робота морського коридору та інші.

Стримували оптимізм та активність бізнесу обстріли критичної інфраструктури, погіршення курсових очікувань, підвищення акцизів на пальне тощо.

Торгівля

Підприємства торгівлі найоптимістичніше оцінили результати своєї діяльності. Цьому сприяли жвавий споживчий попит, достатня пропозиція товарів і розширення ланцюгів постачання: секторальний індекс становив 52.1 (у серпні – 50.4).

Промисловість

Підприємства промисловості надали позитивні оцінки своєї ділової активності завдяки  сталому споживчому попиту, нарощенню виробництва та налагодженню логістики: секторальний індекс – 50.3 (у серпні – 48.6).

Будівництво

Підприємства будівництва зберегли позитивні оцінки своїх економічних результатів в найближчій перспективі, зважаючи на бюджетне фінансування будівництва доріг та інфраструктури, а також сезонний  фактор: секторальний індекс – 50.1  (у серпні – 50.7).

Сфера послуг

Підприємства сфери послуг посилили негативні оцінки через дефіцит кваліфікованих кадрів й збільшення витрат бізнесу на оплату праці та альтернативні джерела енергопостачання: секторальний індекс – 44.6 (в серпні –  46.5).

В НБУ зазначили, що усі учасники опитування спрогнозували здорожчання цін та свої товари та послуги. 

Ринок праці

В НБУ зазначили, що ринок праці наразі нестійкий. Більшість опитуваних очікують скорочення персоналу, виключення залишається сфера будівництва. 

Повідомлялось, що шлях до кращої економіки за допомогою освіти, особливо вищої, прокладають через ринок праці. Про це читайте у статті авторів ZN.UA  "Як синхронізувати систему вищої освіти й ринок праці? Міжнародний досвід та Україна".

Джерело матеріала
loader
loader