Лукашенко у Мінську запевнив Гроссі, що Білорусь не збирається захоплювати ЧАЕС
Лукашенко у Мінську запевнив Гроссі, що Білорусь не збирається захоплювати ЧАЕС

Лукашенко у Мінську запевнив Гроссі, що Білорусь не збирається захоплювати ЧАЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі прибув до Мінська і зустрівся з Олександром Лукашенком. Про це повідомила пресслужба президента Білорусі. Під час зустрічі білоруський лідер заявив, що останнім часом в Україні звучать заяви про те, що нібито "Лукашенко хоче захопити Чорнобильську станцію".

– Я лише досі не можу зрозуміти: що в основі цього лежить, навіщо Лукашенку Чорнобильська станція? Ми й так натерпілися від того, що сталося після вибуху цієї атомної станції, яку, зауважте, ми не будували, ми не обслуговували й ми не підривали. А основне лихо лягло на чверть нашої території. І ми й досі боремося із наслідками Чорнобильської катастрофи. Тому я вас абсолютно запевняю, що це повна дурниця, яка мене навіть здивувала. Ми в страшному сні не могли уявити, що нам доведеться "захопити" Чорнобильську станцію і потім відповідати. Немає такої потреби з боку Білорусі, — сказав він.

Також Лукашенко закликав Гроссі "повірити йому", що цього "не було, немає і ніколи не буде" і з боку Росії. Крім того, президент Білорусі поскаржився, що Литві "німеться" через БелАЕС.

Українські офіційні особи не заявляли про намір Білорусі захопити ЧАЕС. Під окупацією Росії станція перебувала з 24 лютого по 31 березня 2022 року. На початку повномасштабного вторгнення російські війська зайшли до Київської області з території Білорусі.

Білоруську АЕС ввели в експлуатацію у 2020 році. Вона розташована за 22 кілометри від кордону з Литвою в місті Островець Гродненської області. На сайті МАГАТЕ сказано, що генеральний директор Рафаель Гроссі відвідає її у рамках свого візиту до Білорусі, який відбувається на тлі війни в Україні.

  • 25 вересня президент України Володимир Зеленський під час виступу на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку повідомив про план Росії атакувати інфраструктуру атомних електростанцій України, щоби відключити їх від мережі.
  • 30 березня 2022 року голова Державного агентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко підтвердив, що окупована Чорнобильська атомна станція отримує електропостачання з Білорусі.
Теги за темою
Білорусь Олександр Лукашенко
Джерело матеріала
loader