МОЗ розробило цифрові рішення для роботи з медичним канабісом
МОЗ розробило цифрові рішення для роботи з медичним канабісом

МОЗ розробило цифрові рішення для роботи з медичним канабісом

Міністерство охорони здоровʼя запровадило низку цифрових рішень для роботи з ліками на основі медичного канабісу.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Міністерство охорони здоровʼя.

Виготовлення та відпуск таких ліків буде фіксуватися в електронній системі обліку обігу медичного канабісу (ЕСОРК) та здійснюватиметься виключно на підставі е-рецепта в електронній системі охорони здоров'я.

"Необхідні цифрові рішення для роботи з лікарськими засобами на основі медичного канабісу уже розроблені. Безпосередній відпуск ліків в аптеках розпочнеться, коли на український ринок будуть завезені відповідні рослинні субстанції для виготовлення ліків в умовах аптеки чи готові лікарські засоби", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що всі операції, які здійснюватимуться з медичним канабісом, будуть фіксуватися в ЕСОРК. Це централізована платформа для обліку, моніторингу та контролю обігу конопель для медичних цілей, в якій фіксуватиметься понад 35 видів операцій щодо 13 видів об’єктів. Електронна система створена на платформі Дія.Engine.

В ЕСОРК реєструватимуться всі суб’єкти господарювання (юридичні особи, ФОП), які здійснюватимуть діяльність з обігу медичного канабісу. Зокрема, це аптеки, лікувально-профілактичні заклади, а також імпортери, які планують ввозити до України насіння чи садивний матеріал конопель для медичних цілей, рослинну субстанцію канабісу для виробництва ліків  чи готові лікарські засоби.

Призначення та відпуск таких ліків буде здійснюватися виключно на підставі е-рецепта. Його зможе виписати лікуючий лікар пацієнта (як первинної, так і спеціалізованої медичної допомоги). Придбати ліки за е-рецептом буде можливо лише в аптеці, яка має відповідну ліцензію на право провадження господарської діяльності у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів оновив ліцензійні умови, які врегульовують всі етапи обігу медичного канабісу.

Джерело матеріала
loader
loader