Чи може ФОП перейти з однієї групи на іншу: пояснення юристів
Чи може ФОП перейти з однієї групи на іншу: пояснення юристів

Чи може ФОП перейти з однієї групи на іншу: пояснення юристів

Перейти з однієї групи платника єдиного податку на іншу можна онлайн або офлайн.

В Україні з 1 жовтня може змінитися розмір військового збору та інших податків для окремих фізичних осіб-підприємців. Про це повідомили фахівці адвокатського об'єднання "Бачинський і партнери".

Експерти зазначили, що існує два способи перейти з однієї групи платника єдиного податку на іншу:

  • онлайн — здійснюється через портал "Дія", шляхом заповнення онлайн-форми та підписання її Дія. Підписом або іншим ЕЦП (КЕП);
  • офлайн — шляхом подання заяви через ЦНАП.

"Щоб сповістити податкову про внесені зміни до ФОП, змінити групу платника єдиного податку, систему оподаткування, подайте заяву про застосування спрощеної групи оподаткування за формою F/J 0102003 або надішліть скановану заяву через розділ Листування з ДПС", — ідеться в повідомленні.

Для цього можна звернутися до Центру обслуговування платників за місцем реєстрації ФОП, тобто до ДПС. Юристи уточнили, що якщо ви є ФОПом, який переходить з 1-ї або 2-ї групи в 3-ю, необхідно подати декларацію за період роботи в попередній групі в рік переходу. Строк подання декларації — не пізніше 40 днів після завершення останнього кварталу роботи в попередній групі.

У декларації необхідно зазначити суму доходу за період до переходу та суму сплаченого єдиного податку. Юристи зазначили, що для переходу на єдиний податок або зміни групи єдиного податку заяву слід подати в такі строки:

Коли можна перейти на іншу групу оподаткування

Юристи наголосили, що для переходу на єдиний податок або зміни групи єдиного податку заяву необхідно подати у встановлені терміни:

  • з 1 січня — заяву потрібно подати до 16 грудня;
  • з 1 квітня — до 16 березня;
  • з 1 липня — до 15 червня;
  • з 1 жовтня — до 15 вересня.

Якщо ви переходите із загальної системи оподаткування або іншої групи (ставки) єдиного податку на 3-тю групу зі ставкою 2%, заяву можна подати в будь-який день. Перехід здійснюється з наступного дня після подання заяви.

Як відбувається перехід із загальної системи оподаткування на третю групу 5%

Юристи зазначили, що перехід здійснюється з початку наступного кварталу.

"За 15 календарних днів до початку наступного кварталу потрібно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування з відміткою про перехід, тобто знову ж таки до 16 березня, 15 червня, 15 вересня, 16 грудня", — йдеться в повідомленні.

Якщо під час реєстрації ФОП людина не вказала вибір спрощеної системи в реєстраційній формі, необхідно окремо подати заяву про перехід на спрощену систему. Заяву слід подати у встановлені строки:

  • для переходу на першу-другу групу єдиного податку заяву подають до кінця місяця, в якому відбулася реєстрація ФОП. На єдиний податок переведуть з першого числа наступного місяця;
  • для переходу на третю групу 5% заяву слід подати протягом 10 днів з дати реєстрації. На єдиний податок переведуть з дати державної реєстрації;
  • для переходу на третю групу 2% заяву слід подати протягом 10 днів з дати реєстрації. На єдиний податок переведуть з дати державної реєстрації.

Нагадаємо, восени на українських підприємців чекає велика кількість змін. Зокрема, йдеться про обмеження НБУ карткових переказів та заплановані податкові новації. Фокус дослідив детально, до чого готуватися підприємцям.

Теги за темою
Бізнес
Джерело матеріала
loader