Оплачені росією тролі прикладають зусилля, щоб вплинути на вибори в США через інтернет
Оплачені росією тролі прикладають зусилля, щоб вплинути на вибори в США через інтернет

Оплачені росією тролі прикладають зусилля, щоб вплинути на вибори в США через інтернет

Спроби росії вплинути на вибори 2024 року на користь кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа прискорюються, кажуть федеральні чиновники та дослідники, що доповнює море дезінформації про імміграцію та його суперницю від Демократичної партії, віце-президента Камалу Гарріс , попри зусилля США притупити натиск за допомогою обвинувальні акти, конфіскації та публічні попередження.

Після того, як група відомих ультраправих впливових діячів була викрита минулого місяця в отриманні грошей від російських державних медіа, вони продовжували поширювати неправду серед своїх численних прихильників, зокрема розвінчали заяви про те, що гаїтяни в Спрінгфілді, штат Огайо, їдять домашніх тварин.

Ці казки виникли з пліток місцевих жителів і були поширені в Інтернеті діячами американського правого ладу, а зрештою і Трампом. Але дослідники кажуть, що російські актори нагромадилися ще більш перебільшеними заявами, щоб налякати більше громадян щодо імміграції та раси, навіть після того, як на початку вересня двом російським громадянам було пред’явлено звинувачення у відмиванні грошей з метою прихованого впливу на громадську думку.

За словами дослідників, конфіскація урядом США 32 веб-доменів, на яких розміщуються фейкові статті Fox News і Washington Post, не поклала кінець цій окремій російській афері. Автоматизовані облікові записи, які поширюють посилання на ці історії, тепер діляться посиланнями на нові статті-двійники про підроблені версії відомих ЗМІ, включно з деякими, які стверджують про «злочинне потурання» Секретної служби в останній очевидній спробі вбити Трампа.

Інші дослідники минулого тижня заявили, що вони виявили ще одну російську мережу, яка рекламує парад брехні про Гарріс, зокрема про те, що вона демонструє ознаки хвороби Альцгеймера та що її сім’я має таємні зв’язки з «Big Pharma» і тому буде проштовхувати препарати, які блокують статеве дозрівання.

Клінт Уоттс, який очолює зусилля Microsoft з боротьби з урядовою дезінформацією, сказав, що російські тролі переїхали на нові веб-сайти, щоб розміщувати фальшиві новини, і що такі спроби впливу можуть спрацювати зараз краще, ніж раніше, просто тому, що президентська боротьба розпалюється. «Аудиторія стає набагато вразливішою, чим ближче ми наближаємось до дня виборів», — сказав він в інтерв’ю.

Найгірше, ймовірно, ще попереду, сказав дослідник дезінформації та кібербезпеки Томас Рід, професор Університету Джона Гопкінса. Він сказав, що його найбільше хвилює не неправдива інформація, а «справжній, заслуговуючий уваги витік файлів про кампанію Гарріса, який буде керувати циклом новин».

На початку вересня федеральна прокуратура вжила заходів проти як мережі фейкових новинних сайтів, так і російського фінансування відомих впливових людей. Залученим консервативним коментаторам не було висунуто звинувачень, і вони сказали, що не усвідомлювали, що компанія, яка платить їм 100 000 доларів щотижня, підтримується людьми з контрольованої державою російської пропагандистської мережі RT.

Показано співробітників, які працюють у російській державній мережі RT у Москві в 2019 році. (Misha Friedman/Getty Images)

Постійні зусилля тролів і автоматизованих облікових записів додають ваги попередженню представників розвідки США минулого тижня про те, що Росія посилює свої зусилля, щоб повернути Трампа в Білий дім. Раніше представники розвідки заявили, що Росія сподівається, що Трамп скоротить підтримку України, яка є її головним пріоритетом.

Хоча офіційні особи США вилучили адреси веб-сайтів, на яких розміщувалися сайти з фейковими новинами, афілійовані облікові записи соціальних мереж тепер розміщують нові посилання на схожі сайти, кажуть дослідники.

Наприклад, твіт від 24 вересня з посиланням на фейкову історію Fox News про гаїтян привернув понад 900 ретвітів і жодного подібного через два дні. Ця модель, за словами дослідників дезінформації, наполегливо свідчить про автоматичне посилення ботами, а не людьми. Історія під заголовком «Стережіться дітей, котів і автомобілів: прибульці з Гаїті хочуть забрати у вас усе» — пішла далі, ніж брехня, яку поширював Трамп, стверджуючи, що кота, про якого заявили поліції, «пізніше бачили зарізаним, як тушу теляти» . у лігві мігрантів». Насправді кіт неушкодженим вийшов із підвалу господаря .

У фейковій статті Washington Post , опублікованій того ж дня іншим обліковим записом у мережі, описується нездатність чиновників зупинити другого ймовірного вбивцю Трампа раніше як «справжнє злочинне потурання» та стверджується, що підозрюваний був «фашистом, який поділяє позицію українських нацистів». Цей пост мав понад 800 ретвітів і жодного лайка. Акаунти ідентифікувала активістська дослідницька група Antibot4Navalny.

Незвично те, що федеральні правоохоронні органи посилалися на купу внутрішніх російських документів у своїх нещодавніх діях проти кампаній Москви з дезінформації, про деякі з яких також повідомляла The Post. Рід, який проаналізував документи, написав у понеділок у Foreign Affairs, що архітектори багатьох соціальних мереж поскаржилися, що оскільки Meta продовжувала видаляти облікові записи, X стала «єдиною масовою платформою, яку зараз можна використовувати» в Сполучених Штатах». X не відразу відповів на запит про коментар.

Інші документи показали, що російські державні підрядники, які стоять за кампанією фейкових новин, відомою як Doppelganger, вказували на висвітлення в ЗМІ та дії технологічних компаній проти них як на доказ того, що їх бояться і вони заслуговують на більше фінансування з боку російського уряду, написав Рід.

Нові пропагандистські мережі все ще виявляються, наприклад, одна, яку виявила компанія з відстеження дезінформації Alethea Group, яка включає 77 облікових записів X, які публікують оригінальний вміст, і понад 400, які розширюють ці публікації. Ця мережа стверджувала, що Гарріс має ознаки хвороби Альцгеймера; що таємні зв’язки її сім’ї з “Великою Фармою” дають їй фінансовий стимул просувати препарати, які блокують статеве дозрівання; і що вона марксистка, оскільки її дідусь викладав марксистську теорію, Алетея сказала в дослідженні, опублікованому The Post.

Після пояснень ФБР у 277-сторінковій заяві під присягою щодо контрактної кампанії впливу, мережа почала стверджувати, що експерти дійшли висновку, що за нею стоїть Україна. Наприклад, 10 вересня користувач X «Jhon Piell» у заблокованому обліковому записі @salman1212120 опублікував відео, в якому згадується, як Еліот Хіггінс, засновник дослідницької спільноти Bellingcat, назвав операцію «складним і небезпечним проєктом України». »

«Менш ніж через пів години після публікації відео, воно було ретвітнуто щонайменше 76 разів менш ніж за 60 секунд мережею облікових записів, усі з турецькими іменами, які були створені партіями між 2 та 8 вересня 2024 року. ", - написала Алетея.

Росія давно переслідувала Bellingcat і Хіггінса, які викрили агентів розвідки, причетних до планування вбивств і дезінформації. Але тепер він намагається заплямувати їхню роботу і водночас завдати шкоди Гаррісу. Хіггінс опублікував у середу, що фейкове відео Fox стверджує, що Хіггінс виявив, що іммігрант напав на одного з помічників Гарріса. У цьому випадку твіт підскочив до понад 16 000 переглядів менш ніж за п’ять хвилин без жодних ретвітів чи лайків.

Кількість переглядів реальних людей важко визначити, як і оцінити вплив публікацій на виборців. Але навіть коли брехня очевидна, її поширення може ускладнити віру в правду, кажуть експерти з дезінформації.

У Росії є принаймні деякі хіти, такі як вірусне відео , яке неправдиво звинуватило Харріса в автокатастрофі. Він набрав понад 7 мільйонів переглядів.

Джерело матеріала
loader