Осінній суперфуд. Дієтологиня розповіла, чим корисний гарбуз, та як його смачно приготувати
Осінній суперфуд. Дієтологиня розповіла, чим корисний гарбуз, та як його смачно приготувати

Осінній суперфуд. Дієтологиня розповіла, чим корисний гарбуз, та як його смачно приготувати

Усі знають про користь авокадо та батату, а гарбуз, який більш доступний та не менш поживний, сильно недооцінюють. Ексклюзивно для Фокуса дієтологиня Аліна Дяченко розповідає про те, чим корисний гарбуз та як його включити у свій раціон.

Гарбуз може урізноманітнити ваш раціон у холодну пору року та потурбуватися про ваше здоров’я. Гарбуз — це осінній суперфуд, справжня скарбниця вітамінів і мінералів, тому він неодмінно заслуговує на місце у вашому раціоні. Крім вітамінів та мінералів, гарбуз є джерелом харчових волокон, які підтримують травлення, та антиоксиданти, які захищають організм від вільних радикалів. Магістерка нутриціології, дієтологиня Аліна Дяченко розповідає Фокусу, які корисні нутрієнти містяться у гарбузі, як його краще споживати та смачно готувати.

У Фокус. Стиль появился свой Telegram-канал. Подписывайтесь, чтобы не пропускать самые интересные новости из мира шоу-бизнеса и светской жизни!

Чим корисний гарбуз

Фото: Freepik

Гарбуз багатий на вітаміни та мінерали, зокрема:

Вітамін А. Сприяє підтриманню здорового зору, знижує ризик розвитку вікових захворювань очей, таких як катаракта, і допомагає покращити загальний стан шкіри.

Вітамін С. Є потужним антиоксидантом, який зміцнює імунну систему, сприяє загоєнню ран, покращує стан шкіри й захищає організм від вірусів та інфекцій.

Вітамін Е. Відомий своєю здатністю захищати клітини від оксидативного стресу, зберігати молодість шкіри та сприяти здоров'ю серцево-судинної системи.

Вітаміни групи В (B1, B2, B6). Важливі для нормальної роботи нервової системи, підтримують енергетичний обмін, допомагають знижувати втому і покращують настрій.

Калій. Сприяє нормалізації артеріального тиску, підтримує баланс рідин в організмі та допомагає зменшити ризик серцево-судинних захворювань.

Магній. Допомагає підтримувати здоров'я кісток, покращує роботу серця, а також сприяє зменшенню стресу та тривожності.

Залізо. Потрібне для підтримки нормального рівня гемоглобіну та запобігання анемії, особливо важливо для людей з підвищеною потребою в залізі, наприклад, вагітних жінок.

Фосфор. Підтримує здоров'я кісток і зубів, сприяє нормальному функціонуванню клітин та виробництву енергії.

Користь гарбузового насіння

Фото: Freepik

"Насіння гарбуза — справжній скарб для тих, хто хоче зміцнити своє здоров'я. Окрім магнію, цинку, заліза, фосфору, калію, вітаміну Е, воно також містить омега-3 жирні кислоти, які допомагають зменшити запальні процеси в організмі, покращують роботу серця, мозку та підтримують здоров'я суглобів", — каже Аліна Дяченко.

Крім омега-3 гарбузове насіння містить триптофан – природне амінокислотне джерело для виробництва серотоніну, яке покращує настрій, допомагає боротися з депресією і покращує якість сну.

Кому не можна гарбуз

Здавалося б, які протипоказання можуть бути? Хоча гарбуз є корисним для більшості людей, він все ж має деякі протипоказання.

"Як і будь-який інший продукт, гарбуз може викликати алергічні реакції у людей з індивідуальною непереносимістю. Також людям із захворюваннями ШКТ, такими як виразка або гастрит, варто уникати вживання сирого гарбуза, оскільки він може подразнювати слизову оболонку", — наголошує дієтологиня.

Крім того, гарбуз має досить високий глікемічний індекс, тому людям з цукровим діабетом варто споживати його з обережністю.

Цікаві факти про гарбуз

Фото: Getty Images
  • Гарбуз — це фрукт, хоча в кулінарії його часто вважають овочем.
  • Насіння гарбуза в давнину використовували, як природний засіб для лікування паразитів.
  • У світі існує понад 800 різних видів гарбуза, а найбільший важив понад 1 тонну.

Як краще їсти гарбуз?

"Гарбуз чудово поєднується з різними продуктами, що дозволяє використовувати його в багатьох кулінарних стравах", — каже дієтологиня.

  • Гарбузові крем-супи з додаванням вершків або кокосового молока — чудовий варіант гарячої страви в прохолодні осінні дні.
  • Запечений гарбуз можна додавати до салатів, наприклад, з руколою, фетою, горіхами та медом.
  • Гарбузовий пиріг, запіканка, кекси, млинці — смачні десерти, які допоможуть урізноманітнити раціон.
  • Додавання гарбуза в пшоняну, вівсяну або рисову кашу надає приємного солодкуватого смаку.

"Рецепт мого улюбленого сніданку з гарбуза – це гарбузові деруни з сиром — такі яскраві, дуже ніжні та смачні", — каже дієтологиня.

Гарбузові деруни

Фото: Freepik

КБЖВ на 100 г = 136,7/7,0/7,1/11,2

Інгредієнти:

Гарбуз — 150 г

Сир 45% — 40 г

Яйце — 1 шт.

Борошно — 20 г

Кокосова олія — 2,5 мл

Зелень, сіль, італійські трави

Приготування:

Очищений гарбуз і сир натираємо на грубій тертці.

Додаємо яйце, сіль, трави, зелень, борошно та добре перемішуємо.

Формуємо деруни вологими руками, викладаємо на розігріту пательню, змащену олією, і готуємо під кришкою на середньому вогні з двох боків по 5 хвилин.

Подаємо гарбузові деруни зі сметаною та зеленню.

Нагадаємо,7 корисних властивостей гарбузового насіння для здоров'я.

Раніше Фокусписав про те, що дієтологи назвали 7 осінніх фруктів і овочів, корисних для вашого серця.

Цей матеріал має виключно інформаційний характер і не містить порад, які можуть вплинути на ваше здоров'я. Якщо у вас є проблеми, зверніться до фахівця

Теги за темою
Здоров'я
Джерело матеріала
loader
loader