Третина компаній у легкій промисловості скоротили виробництво
Третина компаній у легкій промисловості скоротили виробництво

Третина компаній у легкій промисловості скоротили виробництво

У другому кварталі 2024 році ситуація у легкій промисловості погіршилася; 33% компаній звітують про скорочення виробництва через брак робочої сили, перебої з електроенергією та високі ціни на сировину.

Такі дані секторального аналізу, проведеного у вересні 2024 року, оприлюднив Інститут економічних досліджень, передає Укрінформ.

«За результатами опитування, яке проводить ІЕД, ситуація в галузі погіршилась в другому кварталі 2024 року. Спостерігається тенденція до погіршення виробничих показників у легкій промисловості. Хоча це і віддзеркалює ситуацію для всієї переробної промисловості на рівні країни, але відбувається дещо швидше», - зазначають автори документа.

Так, про зростання виробництва за підсумками роботи у січні - серпні 2024 року повідомили лише 10% респондентів, тоді як в опитуванні за січень - липень їх було 34%.

Третина компаній у легкій промисловості скоротили виробництво - Фото 1

При цьому частка компаній, що повідомили про скорочення виробництва, сягнула майже 33% порівняно з 18% у січні - липні.

За даними аналітиків, ймовірними причинами погіршення ситуації є проблеми з доступністю електроенергії, брак робочої сили та проблеми з попитом.

Третина компаній у легкій промисловості скоротили виробництво - Фото 2

Зокрема, на брак робочої сили внаслідок мобілізації та/або виїзду співробітників скаржаться 75%, що майже вдвічі більше, ніж було у попередньому періоді. Дуже вагомою перешкодою (для 65% компаній галузі) залишилися проблеми з доступом до електроенергії. 52% компаній галузі поставили перешкоду «Зростання цін на сировину та матеріали» на третє місце за масштабами впливу на робочі процеси.

Третина компаній у легкій промисловості скоротили виробництво - Фото 3

Як повідомлялося, за оцінками НБУ, індекс очікувань ділової активності (ІОДА)у вересні 2024 року становив 48,7 порівняно з 48,4 у серпні. Поліпшенню очікувань бізнесу сприяли, зокрема, пожвавлення внутрішнього попиту, збільшення пропозиції товарів, бюджетне фінансування на відновлення інфраструктури та будівництво доріг, стабільна робота морського коридору, зростання залізничних перевезень.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader