Бавовник української селекції зможуть відновити через два роки
Бавовник української селекції зможуть відновити через два роки

Бавовник української селекції зможуть відновити через два роки

В Україні насадження бавовнику були в Криму та на Херсонщині, проте зараз у промислових масштабах його не вирощують.

Про це повідомила старша наукова співробітниця Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН Віра Боровик у коментарі «Економічній правді».

За її словами, вирощувати бавовник в Україні почали з 1929 року. Після Другої світової війни вирощування бавовнику в країні згорнули. Мовляв, урожайність значно менша, ніж у Середній Азії.

Віра Боровик зазначила, що з часом в Україні з’явилися власні сорти бавовнику, які мали короткий період вегетації (105-108 діб) і в останні 15 років добре дозрівали в українських умовах. Проте популярністю в промислових масштабах культура не користувалася через відсутність ринку збуту, тобто переробних підприємств.

«Були невеликі площі в господарствах, 2-5 га. Основна причина, чому далі не пішло, — не було зацікавленості. Легше було доставляти із Середньої Азії, де була нормальна логістика», — пояснює Боровик.

І додає, що російські війська знищили багато українського бавовнику.

«Малу частину колекції я встигла вивезти, трошки насіння, і зараз ми розмножуємо наші сорти. Поки ми цього не зробимо, будемо вирощувати імпортні», — зазначає науковиця.

Вона очікує, що через два роки інститут зможе давати власні сорти для вирощування.

Джерело матеріала
loader