Чорний ячмінь: нова ніша для аграріїв, але на ринку бракує насіння
Чорний ячмінь: нова ніша для аграріїв, але на ринку бракує насіння

Чорний ячмінь: нова ніша для аграріїв, але на ринку бракує насіння

Фермер на Полтавщині вже третій рік розмножує чорний ячмінь, щоб мати достатньо насіння для збільшення площі під культурою. Цього року вже сподівається зібрати відро насіння.

Про це AgroPortal.uaрозповів керівник ФГ «Лан» Микола Кривич.

«Купив сто насінин в інтернет-магазині й розводжу вже третій рік. Уся робота ручна, оскільки ділянки дуже маленькі. Але потроху розширюємо площі. Хочу вирощувати для себе, для здорового харчування, з чорного ячменю дуже смачна і поживна каша»,  — зазначає аграрій. 

За словами фермера, на Хмельниччині вирощують чорний ячмінь, але насіння не реалізують, тому бажаючим вирощувати цю культуру доводиться самотужки її розводити. 

Чорний ячмінь сіється рано, через 70 днів вже можна збирати врожай. 

Ця культура родом із Тибету, вона поширена в Канаді, США, Туреччині. Раніше чорний ячмінь вважався їжею бідняків. Він має високу поживну цінність. У середньому кормовий коефіцієнт для круп 0,8, тоді як ячменю — 1,3. Крім того, чорний ячмінь містить меланін, що корисний для дрібних судин та капілярів. 

У господарстві «Лан» також вирощують голозерний ячмінь на площі 2 га. Насіння закупили в Носівській селекційно-дослідній станції, і вже мають декілька тонн насіння голозерного ячменю.


Світлана Цибульська,  AgroPortal.ua

Джерело матеріала
loader
loader