Одні заплатятть за інших: в тарифах назріває колапс
Одні заплатятть за інших: в тарифах назріває колапс

Одні заплатятть за інших: в тарифах назріває колапс

Національна комісія з регулювання енергетики (НКРЕКП) планує уніфікувати тарифи на електроенергію, що викликало критику з боку експертів. Зокрема, президент об’єднання "Укрметалургпром" Олександр Каленков вважає це рішення нелогічним та шкідливим для української економіки.

Він наголосив, що така уніфікація примусить одну групу споживачів платити за іншу, що є несправедливим.

Каленков пояснив, що існування різних класів споживачів має сенс, оскільки витрати на енергопостачання для великих підприємств і невеликих споживачів відрізняються. Наприклад, великі компанії мають власну інфраструктуру для обслуговування електромереж, тому витрати на їх енергозабезпечення значно нижчі. Втрати електроенергії в таких мережах теж мінімальні.

Тарифи на електроенергію, енергетика / фото: Pixabay

Він також підкреслив, що в Європі існує практика поділу тарифів за класами напруги. В більшості країн ЄС для великих промислових підприємств діють окремі тарифи. Лише на Мальті, де практично немає промисловості, діє єдиний тариф для всіх споживачів.

Тарифи на електроенергію / фото: Freepik

"Перш ніж приймати такі рішення, необхідно провести обговорення з промисловими споживачами. Ми повинні зрозуміти, скільки класів має бути: два, три чи більше, як це практикується в Європі. Також слід точно оцінити витрати, щоб визначити справедливі тарифи" - зазначив Каленков.

Він додав, що уніфікація тарифів є негативним сигналом для інвесторів, оскільки вони очікують передбачуваності у таких питаннях. Це може відлякати як діючих, так і потенційних інвесторів. Міжнародне енергетичне співтовариство теж закликало НКРЕКП переглянути своє рішення, зазначивши, що воно не відповідає європейським стандартам і не є економічно обґрунтованим.

Раніше ми повідомляли,тарифи на тепло перерахують, через подорожчання теплоенергії та водопостачання.

Підвищення тарифу на передачу електроенергії- детальніше на Знай.ua.

Джерело матеріала