Перемога РФ в Україні загрожуватиме миру на Балканах - прем’єр Косова
Перемога РФ в Україні загрожуватиме миру на Балканах - прем’єр Косова

Перемога РФ в Україні загрожуватиме миру на Балканах - прем’єр Косова

Прем’єр-міністр Косова Альбін Курті заявив у четвер, що якщо Росія переможе в Україні і заохочуватиме сербську експансію, мир у Балканському регіоні опиниться під загрозою.

Як передає Укрінформ, про це лідер Косова сказав в інтерв’ю Associated Press.

Курті вважає, що для Заходу важливо об’єднатися у підтримці України, яка захищається від російської агресії. Він наголосив, що посилення Росії призведе до посилення Сербії, додавши, що у такому разі не лише Косово, а й Боснія і Герцеговина, Чорногорія і «можливо, Північна Македонія» будуть під загрозою через те, що він назвав експансіоністськими амбіціями Сербії.

Відповідаючи на запитання про те, що означатиме для Косова і Балкан у більш широкому сенсі перемога Росії в Україні, Курті сказав, що «оскільки Сербія є регіональним гегемоном і маріонеткою Росії, ці 25 років миру, свободи і демократії на Балканах, безпрецедентних у нашій історії, знову опиняються під загрозою».

Прем’єр Косова зауважив, що деспотичний російський лідер Володимир Путін буде заохочений продовжувати свої спроби дестабілізації у разі перемоги РФ в Україні.

«Я дуже не хочу вірити в те, що він теоретично може перемогти. Але те, що він думає, що (він – ред.) може перемогти, є достатньо проблематичним», – сказав Курті.

Як повідомляв Укрінформ, 2 вересня президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що країни Західних Балкан обрали європейський шлях розвитку, але їм, як і країнам ЄС, доведеться проявити стійкість та здатність приймати важкі рішення, оскільки кремлівська влада продовжує сіяти розбрат у цьому регіоні, щоб розбурхати старі рани та зірвати процес регіональної інтеграції.

Фото: Getty Images

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader