Глава МАГАТЕ назвав перебої в електропостачанні до ЗАЕС серйозним викликом безпеці
Глава МАГАТЕ назвав перебої в електропостачанні до ЗАЕС серйозним викликом безпеці

Глава МАГАТЕ назвав перебої в електропостачанні до ЗАЕС серйозним викликом безпеці

Запорізька АЕС цього тижня на 36 годин втрачала зв'язок з єдиною резервною лінією електропередач, що підкреслює нестабільність постачання електроенергії, необхідної для охолодження шести реакторів та інших важливих функцій ядерної безпеки.

Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі, передає Укрінформ.

Ці часткові або повні відключення електроенергії є «одним із найскладніших викликів для підтримання ядерної та фізичної ядерної безпеки», - йдеться у заяві.

Загалом від початку повномасштабної війни станція втрачала зовнішнє електропостачання вісім разів, що змушувало її тимчасово покладатися на аварійні дизель-генератори для забезпечення електроенергією.

Так, у вівторок ЗАЕС була відключена від лінії електропередач 330 кВ і залишалась повністю залежною від єдиної лінії 750 кВ. До війни у неї було чотири лінії 750 кВ і шість ліній 330 кВ, що підкреслює, наскільки серйозно погіршилася ядерна безпека з лютого 2022 року.

«Ситуація з електропостачанням залишається джерелом глибокого занепокоєння. Втрата лінії електропередач 330 кВ на цьому тижні свідчить про те, що ситуація в цьому плані не покращується», - сказав Гроссі.

За день до відключення лінії команда МАГАТЕ, яка перебуває на ЗАЕС, відвідала електричну підстанцію «Радуга» в місті Енергодар, де проживає більшість персоналу станції, після отримання інформації про ймовірний артилерійський обстріл у неділю. Команда підтвердила, що один з двох трансформаторів на підстанції був зруйнований внаслідок обстрілу, а інший трансформатор недоступний з червня через пошкодження однієї з ліній електропередач. Підстанція використовувалася для забезпечення резервного електропостачання міста Енергодар та промислової зони поблизу ЗАЕС.

Крім того, ЗАЕС поінформувала команду МАГАТЕ про те, що той же обстріл пошкодив іншу лінію електропередач поблизу, яка з'єднує станцію з відкритим розподільчим пристроєм 150 кВ Запорізької теплоелектростанції. Пошкодження обмежує доступність потенційних резервних джерел електропостачання для ЗАЕС. Ремонтні роботи на лінії тривають.

Наразі на ЗАЕС відбулася 24 заміна групи спеціалістів МАГАТЕ. Минулого тижня команда МАГАТЕ продовжувала чути вибухи, зокрема кілька вибухів поблизу майданчика, хоча про пошкодження станції не повідомлялося.

Як повідомляв Укрінформ, 1 жовтня через російську атаку на магістральну підстанцію була знеструмлена одна із двох ліній електропередачі, які живлять тимчасово окуповану ЗАЕС. До вечора «Укренерго» відновило живлення.

Теги за темою
Обстріл
Джерело матеріала
loader