Медики розкривають переваги фторованої води
Медики розкривають переваги фторованої води

Медики розкривають переваги фторованої води

Дослідження показують, що, незважаючи на незначну користь для здоров’я ротової порожнини дітей, роль фторування у зменшенні розбіжностей у стані здоров’я зубів є невизначеною, що підкреслює необхідність більш цілісного підходу до здоров’я зубів.

Фтор і здоров’я зубів: оновлений огляд

Переваги для здоров’я зубів від додавання фтору до питної води зараз можуть бути меншими, ніж до того, як зубна паста з фтором стала широко доступною, показало оновлений Кокранівський огляд.

Вчені з Університетів Манчестера, Данді та Абердіна переглянули докази 157 досліджень, у яких порівнювали громади, які додавали фтор у воду, з громадами, у яких не було додаткового фтору у воді. Вони виявили, що користь від фторування зменшилася з 1970-х років, оскільки зубна паста з фтором стала доступнішою.

Глобальна перспектива щодо фтору

Сучасні дослідження проводилися в країнах з високим рівнем доходу. Вплив фторування води для населення в країнах із низьким і середнім рівнем доходу менш очевидний через відсутність останніх досліджень.

Відомо, що фтор, який використовується в багатьох доступних у продажу зубних пастах і лаках, зменшує карієс. Уряди багатьох країн додали фтор до питної води, щоб покращити здоров’я ротової порожнини населення, хоча існують різні погляди щодо того, чи це правильний захід.

Сучасні докази та відкриття

«Інтерпретуючи докази, важливо думати про ширший контекст і про те, як суспільство та здоров’я змінювалися з часом», — каже співавтор Енн-Марі Ґлені, професор дослідження наук про здоров’я в Університеті Манчестера. «Більшість досліджень щодо фторування води проведені понад 50 років тому, ще до появи фторвмісної зубної пасти. Сучасні дослідження дають нам більш релевантну картину того, які переваги зараз».

Результати досліджень, проведених після 1975 року, свідчать про те, що запровадження схем фторування води може призвести до дещо меншого руйнування молочних зубів у дітей. Аналіз цих досліджень, що охоплюють загалом 2908 дітей у Великій Британії та Австралії, показує, що фторування може призвести до зменшення в середньому на 0,24 гнилих молочних зубів на дитину. Однак оцінка ефекту пов’язана з невизначеністю, тобто можливо, що новіші схеми не принесуть користі. Для порівняння, аналіз досліджень за участю 5708 дітей, проведених у 1975 році або раніше, показав, що фторування зменшило кількість пошкоджених молочних зубів у середньому на 2,1 на дитину.

Ті самі сучасні дослідження (проведені після 1975 року) також вивчали кількість дітей, у яких молочні зуби не руйнуються. Аналіз показав, що фторування може збільшити кількість дітей без карієсу на 3 відсоткові пункти, знову ж таки без жодної користі.

Наслідки для політики охорони здоров’я

Огляд дозволив лише зробити висновки щодо впливу на дитячі зуби, причому подібні результати були отримані як для молочних, так і для постійних зубів. Не було жодного дослідження з дорослими, яке відповідало б критеріям огляду.

«Докази свідчать про те, що фторування води може трохи зменшити карієс у дітей», — каже співавтор доктор Люсі О’Меллі, старший викладач відділу досліджень медичних послуг Манчестерського університету. «З огляду на те, що з часом користь зменшилася, перш ніж запроваджувати нову схему фторування, необхідно ретельно продумати витрати, прийнятність, здійсненність і постійний моніторинг».

Прихильники припустили, що однією з ключових переваг фторування води є те, що воно зменшує нерівність у стані здоров’я порожнини рота. Цей оновлений огляд мав на меті вивчити це питання та не знайшов достатньо доказів на підтримку цього твердження, хоча це не обов’язково означає відсутність ефекту.

Висновки огляду узгоджуються з нещодавніми обсерваційними дослідженнями, включаючи  дослідження LOTUS, яке порівнювало анонімні стоматологічні записи про стан фторування води для 6,4 мільйона дорослих і підлітків в Англії між 2010 і 2020 роками. Люди у фторованих районах потребували трохи менше інвазивного лікування зубів, без значних впливів на нерівності.

«Сучасні дані з використанням різних дослідницьких методологій свідчать про те, що переваги фторування води зменшилися в останні десятиліття», — каже Таня Уолш, професор оцінки охорони здоров’я в Університеті Манчестера, співавтор Кокранівського огляду та дослідження LOTUS. «Нерівність у стані здоров’я ротової порожнини є актуальною проблемою громадської охорони здоров’я, яка вимагає дій. Фторування води є лише одним із варіантів, і не обов’язково найбільш прийнятним для всіх груп населення».

«Хоча фторування води може призвести до невеликих покращень здоров’я ротової порожнини, воно не вирішує основних проблем, таких як надмірне споживання цукру та неадекватна поведінка щодо здоров’я порожнини рота», — каже співавтор Джанет Кларксон, професор клінічної ефективності Університету Данді. «Цілком імовірно, що будь-яка програма профілактики здоров’я ротової порожнини потребує багатогранного підходу між кількома установами».

Джерело матеріала
loader
loader