Обіцяний удар Ізраїлю по Ірану може викликати різноспрямовані зміни на ринку нафти - експерт
Обіцяний удар Ізраїлю по Ірану може викликати різноспрямовані зміни на ринку нафти - експерт

Обіцяний удар Ізраїлю по Ірану може викликати різноспрямовані зміни на ринку нафти - експерт

Удар Ізраїлю по Ірану, якого очікують, може мати два прямо протилежні наслідки на нафтовому ринку. По-перше, зростання цін, що буде вигідно для Росії, по-друге, нищівний для РФ обвал цін, якщо Саудівська Аравія після такого удару вирішить викинути на ринок багато своєї нафти.

Про це розповів кореспондентові Укрінформу експерт нафтогазового ринку, сходознавець Михайло Крутихін.

«Нині всі напружено очікують, коли Ізраїль завдасть удару по Ірану у відповідь на іранський залп із багатьох балістичних ракет. Дуже важливими будуть наслідки цього, зокрема й на нафтовому ринку. Ще до удару, одні його очікування, вже впливають на ціни: замість 70 доларів за барель сьогодні, якщо не помиляюся, - вже 78. Це звісно корисно для Росії», - каже Крутихін.

Але з іншого боку є протилежна можливість - якщо в умовах, які складуться після ізраїльської атаки, Саудівська Аравія вирішить завдати економічного удару - викинути на ринок великі обсяги своєї нафти. «За цим ми також уважно слідкуємо. Тоді навпаки - ціни на нафту підуть вниз. Відтак в Росії може не залишитися комерційно рентабельної нафти, аби економічно виживати. Така захоплива розвилка, слідкуємо за розвитком подій», - резюмував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні "Група семи" засудила військову ракетну атаку Ірану на Ізраїль1 жовтня, підтвердивши свою відданість безпеці Ізраїлю та закликавши сторони до деескалації. Своєю чергою Ізраїль анонсував нищівний удар по Ірану.

З іншого боку Саудівська Аравія останнім часом попереджувально нарощувала свої обсяги видобутку нафту, звинувачуючи країни ОПЕК у недотриманні їхніх квот. Мета саудитів - внаслідок такої економічної війни відвоювати свою частку ринку.

Теги за темою
Росія Ізраїль Іран нафта
Джерело матеріала
loader
loader