Скільки об'єктів може уразити Україна при дозволі Заходу бити вглиб Росії: Der Spiegel порахував
Скільки об'єктів може уразити Україна при дозволі Заходу бити вглиб Росії: Der Spiegel порахував

Скільки об'єктів може уразити Україна при дозволі Заходу бити вглиб Росії: Der Spiegel порахував

Такі дані вказують у виданні Spiegel.

Що дав би Україні дозвіл Заходу бити вглиб Росії

Журналісти звертають увагу на те, що такий дозвіл є центральним моментом у плані перемоги президента України Володимира Зеленського над кремлівським главою Путіним.

Для того, щоб ЗСУ дали відсіч окупаційній армії, які наступають, український лідер хоче використовувати зброю дальньої дії, яку поставляють західні союзники, для ударів у глибину території Росії.

Будучи нещодавно в США Зеленський просував свій план, зокрема, і на зустрічі з президентом Джо Байденом у Білому домі, але, ймовірно, без успіху.

Невдовзі Байден оголосив, що США поставить Україні додаткові боєприпаси та системи ППО на суму, еквівалентну 7,2 мільярда євро. Крім того, Вашингтон невдовзі вперше має передати Силам оборони високоточні бомби для винищувачів F-16.

Утім поки що президент Сполучених Штатів, принаймні офіційно, не дав президенту України дозволу бити американською зброєю вглиб Росії.

Журналісти Spiegel опитали військових експертів і ті пояснили, що Зеленський, імовірно, продовжить наполягати на наданні Україні такого дозволу.

Працівники ISW у Вашингтоні припускають, що приблизно 300 російських військових об'єктів перебувають у зоні ураження західної зброї, яку можуть застосувати українські військові.

Фахівці приділяють увагу двом типам зброї. По-перше, крилатим ракетам Storm Shadow (Scalp), які поставили Британія і Франція і які перебувають на озброєнні України з 2023 року. Вони запускаються з винищувачів і можуть функціонувати на відстані до 250 кілометрів

Як свідчить аналіз геоданих, проведений Кемероном Гейсом з ISW наприкінці вересня, у разі якщо ЗСУ запустять поблизу лінії фронту Storm Shadow, то в зоні їхнього ураження опиниться 261 військовий об'єкт армії Росії (наприклад, склади боєприпасів).

Україна також має у своєму розпорядженні ракети ATACMS, які запускаються з РСЗВ типу HIMARS.

У минулому році США спершу поставили Силам оборони моделі з дальністю польоту 170 кілометрів, а потім надали Україні версію ATACMS, яка запускає ракети на відстань до 300 кілометрів.

Відповідно до даних Гейса, за допомогою такої зброї Сили оборони могли вразити 52 російських військових об'єктів наприкінці вересня 2024 року.

У виданні вказують, що Україна також має в своєму розпорядженні американські ракети GMLRS, які можуть вражати цілі на відстані до 77 кілометрів.

На думку Джорджа Барроса, експерта з Росії та керівника групи геоданих ISW, удари вглиб Росії західною зброєю можуть завадити можливості російської влади "перекидати маси військ із безпечних внутрішніх районів".

Експерт вказав, що якби ця можливість Кремля була нівельована, то це "значною мірою завадило б" військовим операціями Росії і підвищило б шанси нашої держави на деокупацію оперативно важливих територій.

Джерело матеріала
loader