Що робити з жоржинами восени: 10 правил вирощування шикарної квітки
Що робити з жоржинами восени: 10 правил вирощування шикарної квітки

Що робити з жоржинами восени: 10 правил вирощування шикарної квітки

Жоржини - вишукані та величні квіти. І потрібно бути справжнім гуру квітникарства, щоб їх виростити у своєму саду.

Жоржини - це квіти, які потрібно садити навесні, тоді вони обов'язково зацвітуть восени. Цвітуть вони найдовше - до перших морозів, до того ж найрізноманітнішими формами і кольорами. Перед зимою жоржини викопують, і робити це необхідно своєчасно.

На Youtube-каналі MatlaFlowers розповіли все, що потрібно знати про вирощування жоржини.

Коли і як правильно садити жоржини

Вирощувати жоржину можна з насіння або з бульб.

Для того, щоб жоржини добре росли і пишно цвіли, бульби мають бути здоровими, міцними, соковитими, пружними і щільними. Найкраще бульби купувати починаючи з середини квітня, щоб вони вже мали невеликі бруньки та паростки.

Купувати бульби восени і взимку небажано. Тим більше, що в цьому разі потрібно буде придумати, де їх зберігати.

Що стосується розміру бульби, то стандартною одиницею посадкового матеріалу є три бульби з кореневою шийкою, на якій розташовані бруньки.

Якщо на бульбі міститься по дві бруньки, то їх ділити не потрібно. Але якщо у вас великі бульби і на них більше 3-5 бруньок, то їх обов'язково потрібно поділити.

При розподілі потрібно враховувати, щоб на кожній бульбі залишилася коренева шийка. Тому що саме на кореневій шийці формуються бруньки, з яких виростають паростки.

Якщо у вас залишилася одна бульба з кореневої шийки, то її можна навіть не садити, тому що з неї точно нічого не виросте і цвітіння не буде.

Можна посадити і не розділені бульби, але варто враховувати, що на ній утвориться багато пагонів, кожен з яких буде конкурувати за воду і поживні речовини. Це призводитиме до загущення куща, тобто пагонів і листя буде багато, але цвітіння стане значно мізернішим і не таким пишним, ніж якби на одній бульбі було лише по 2-3 бруньки.

Тому кореневища жоржин, на яких утворюється більше 3-4 бруньок, найкраще ділити. Так кожен кущик буде омолоджений, кожному вистачатиме поживних речовин, енергії, води, і кущі пишно цвістимуть.

Якщо ж з певних причин ви не поділили велику бульбу перед посадкою, на якій міститься велика кількість бруньок, то тоді потрібно регулювати кількість пагонів уже на кущі.

Вибирайте 3-4 найпотужніші, найміцніші, найміцніші пагони, а всі інші відрізайте.

Коли саджати жоржини

Жоржина - теплолюбна рослина, тому висаджувати рослину у відкритий ґрунт можна починаючи з середини або кінця травня, коли погода вже стабільно тепла, температура повітря на вулиці становить 16-17 градусів, а ґрунт прогрівся до 11-15 градусів. У холодному ґрунті рости жоржини не будуть і їхні листочки також дуже чутливі до холоду.

У березні можна діставати із зимового зберігання, оглядати на наявність дефектів. Якщо є якісь пошкодження або загнивання, то їх обрізають до здорової тканини і замочують у марганцівці. Далі їх потрібно просушити і поділити, якщо це необхідно.

Яке місце люблять жоржини

Місце для посадки жоржини найкраще вибирати відкрите, сонячне, добре освітлюване і добре провітрюване. При цьому воно має бути захищене від протягів. На одному місці жоржину можна садити з інтервалом у три роки. Тобто один рік садити на одному місці, а наступні два роки - в іншому. Так ви зможете захистити бульби жоржин і уникнути різноманітних захворювань.

Як правильно доглядати за жоржинами

Ґрунт має бути добре дренованим, пухким, родючим, поживним та водопроникним.

Жоржини добре ростуть на піску, тому коли ви готуєте ґрунт, перекопуєте, то дуже добре в нього внести пісок для кращого дренажу.

Жоржини не сприйнятливі до гною, тому можна додавати перегній, комплексні мінеральні добрива тривалої дії. Можна брати гранульовані, можна брати універсальні добрива.

Якщо ви внесете достатньо добрив під час посадки, то під час вегетації рослини можна не підживлювати.

Жоржини добре ростуть у нейтральному або слабокислому ґрунті.

Якщо ґрунт дуже кислий (PH 5-4), то можна внести гашене вапно. Якщо ж PH високий (8-8,5), то можна трохи підкислити ґрунт торфом.

Але загалом жоржини добре ростуть з невеликим недоліком або надлишком кислотності.

Високі сорти потрібно підв'язувати, щоб вони не ламалися під власною вагою та під дією вітру.

Садять бульби жоржини в підготовлений ґрунт з уже внесеними добривами. Якщо сорт високорослий, то відстань між квітами може бути 50-60 см, якщо низькорослий - приблизно 30-35 см, щоб вони не заважали одна одній, а тільки доповнювали.

Ямку для посадки викопують приблизно на глибину 20-25 сантиметрів. Бульбу потрібно поставити так, щоб коренева шийка перебувала приблизно на глибині 5-6 сантиметрів. На дно лунки можна ще додати перегній і пісок.

Обов'язково в перші дні після посадки потрібно стежити за тим, щоб жоржинам вистачало вологи, щоб вони швидше вкорінювалися і проростали.

Влітку успішний догляд за жоржинами насамперед полягає в регулярному поливі. Якщо рослині буде достатньо вологи, то вона буде дуже добре рости.

Підживлення можна проводити лише до середини липня.

Коли потрібно викопувати бульби жоржини

Викопувати бульби жоржини найкраще після перших заморозків, коли листочки вже почорніють.

У цей час всі поживні речовини переходять з надземної частини в бульби.

Чи можна не викопувати жоржини на зиму?

Жоржини - дуже теплолюбна рослина. Уже при температурі в мінус 5 градусів вони повністю промерзають і в них запускаються незворотні процеси гниття.

Жоржини можуть залишитися на зимівлю в ґрунті, без необхідності викопування, тільки в тих регіонах, де ґрунт не промерзає.

Дивіться відео - 10 основних правил вирощування жоржин:

Як викопувати жоржини

Спочатку потрібно секатором обрізати надземну частину, залишивши "хвостик" у 10-15 см.

Далі потрібно акуратно викопати рослини лопатою, намагаючись не пошкодити бульби і прикореневу шийку.

Обережно видаліть надлишковий ґрунт із бульб і перенесіть їх у тепле, сухе та добре провітрюване місце, де вони зможуть висохнути остаточно. Це може зайняти близько двох тижнів.

Підсушені жоржини потрібно оглянути на предмет хвороб і шкідників. Підгнилі й обламані частини кореня зачищають і знезаражують.

Найкраща температура для зимівлі бульб +3...+10 градусів. Якщо температура близька до нуля, то жоржини можуть замерзнути. Температура вище +10°С активує вегетацію, що призводить до ослаблення кореневища.

Бульби найкраще зберігати в темряві, щоб вони перебували в стані спокою.

Жоржини можна зберігати на балконі або лоджії, в підвалі, погребі.

Раніше Главред писав, як правильно зберегти жоржини до весни, якщо у вас немає льоху.

Що відомо про Youtube-канал MatlaFlowers

Автор каналу MatlaFlowers - Тарас Матла. Також він є засновником інтернет-магазину "Матла Фловерс".

"Уже понад 10 років ми успішно займаємося вирощуванням та реалізацією рослин: від цибулинних квітів тюльпанів, лілій, гладіолусів, жоржин до рожевих саджанців, хвойних і декоративних рослин, клематисів, жимолості, винограду, лаванди та інших. У нас є свій розплідник і власні теплиці, практикуємо зимову вигонку на зріз тюльпанів, гіацинтів, крокусів та ірисів", - пишуть на каналі.

Автори каналу, на який підписані понад 25 тисяч осіб, дають практичні рекомендації, як вирощувати рослини, як стежити за садом і городом, як доглядати за розсадою і квітами.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader