У грузинської опозиції з'явився шанс отримати більшість у парламенті
У грузинської опозиції з'явився шанс отримати більшість у парламенті

У грузинської опозиції з'явився шанс отримати більшість у парламенті

У грузинської опозиції з'явився шанс отримати більшість у парламенті

Кожна проєвропейська партія набирає мало відсотків, але якщо вони об'єднаються, то матимуть більшість у парламенті

26 жовтня у Грузії відбудуться вибори. Вперше - за пропорційною системою, з прохідним бар'єром у 5%. І вперше за останні роки у опозиційних політиків з'явилися шанси мати більшість у парламенті.

Про це свідчать останні опитування, повідомив телеканал Formula, який оприлюднив результати опитувань.

На цей час проросійська, антизахідна партія "Грузинська мрія" має ще досить багато прихильників - за неї готові проголосувати 33% опитаних виборців. Всі інші партії 

Усі проєвропейські опозиційні політичні сили набирають відчутно менше, але разом здатні створити коаліцію.

5-відсотковий бар'єр долають блок Єдність, Коаліція за зміни, партії Сильна Грузія та Гахарія - За Грузію і, можливо, деякі інші, які незгодні з чинною владою у виборі Грузії. В разі успішних домовленостей вони можуть мати близько 55% мандатів.

Опитування на замовлення телеканалу провела авторитетна американська компанія «Edison Research», опитування проводилося по всій території Грузії за виключенням окупованих територій. Опитано 1200 людей. Похибка +/- 2,8 %. 

Спроба офіційного Тбілісі всидіти на двох стільцях більш ніж улаштовує Москву, оскільки, по-перше, під час реалізації «прагматичної політики» зростає економічна залежність Грузії від Росії. По-друге, посилюються авторитарні, антидемократичні та проросійські тенденції в політиці грузинської влади. По-третє, триває погіршення відносин не тільки з Києвом, а й із Заходом. По-четверте, зміцнюється позиція Росії в Південнокавказькому регіоні.

Та одночасно всидіти й у західному кріслі, й на російській табуретці стає дедалі важче. Хоч скільки б політики з керівної коаліції говорили про те, що уряд і парламент обстоюють інтереси Грузії, тамтешня влада виявляється дедалі більш проросійською. Детальніше - у статті Володимира Кравченка "Куди веде "Грузинська мрія": до Європи чи Росії?"

Джерело матеріала
loader