Підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця: що змінилося восени
Підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця: що змінилося восени

Підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця: що змінилося восени

Підстави для звільнення працівника з ініціативи роботодавця: що змінилося восени

У вересні набрав чинності відповідний закон.

В Україні трудові відносини між працівником та роботодавцем регулюються відповідним законодавством. 27 вересня 2024 набрав чинності Закон України 3768-IX, яким, зокрема, передбачено додаткові підстав для звільнення працівника з ініціативи роботодавця. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» розповіли, що змінилося.

Нові підстави для звільнення з ініціативи роботодавця

Так, відповідно до ст.40 Кодексу законів про працю (далі - КЗпП) трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем, зокрема, у випадках:

  • набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації.

Нове поняття

Введено нове поняття «правила поведінки на підприємстві» та визначено його роль у трудових правовідносинах.

Так, відповідно до ст.142 КЗпП складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією.

Водночас, встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим.

Додаткові підстави для відсторонення працівників від роботи

Відповідно до ст.46 КЗпП відсторонення працівників від роботи роботодавцем допускається, в тому числі, у разі проведення службової перевірки роботодавцем, який віднесений до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури.

Встановлено, що для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця у разі невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації потрібна попередня згода виборного органу первинної профорганізації.

У період дії воєнного стану відповідно до ч.2 ст.5 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» це правило не застосовується, крім випадків звільнення працівників підприємств, установ або організацій, обраних до профспілкових органів.

Нагадаємо, як має відбуватися звільнення працівника на законних підставах.

Джерело матеріала
loader