Рішенню щодо змін у СЗЧ дали «рух», але з однією правкою
Рішенню щодо змін у СЗЧ дали «рух», але з однією правкою

Рішенню щодо змін у СЗЧ дали «рух», але з однією правкою

Профільний комітет ВР дав "зелене світло" відповідному законопроєкту. Однак одне питання викликало дискусію.

Комітет Верховної Ради з питань оборони і нацбезпеки 7 жовтня підтримав законопроєкт про СЗЧ і дезертирство. Ідеться про звільнення від кримінальної відповідальності бійців, які уперше самовільно покидають в/ч.

Водночас, за словами депутата Олександра Федієнка, на сьогоднішньому засіданні Комітету було ухвалено правку — у поточній редакції законопроєкту вказується, що під час дії воєнного стану військова служба бійців у СЗЧ не призупиняється.

Військовослужбовці, які уперше самовільно покинули військчастину, але повернулися з готовністю продовжити службу, повинні бути поновлені протягом наступних 72 годин командиром в/ч.

За словами Федієнка, дискусію на засіданні Комітету, з-поміж, іншого викликало питання продовження термінів СЗЧ. На сьогодні законом СЗЧ передбачено у понад три доби, але не більш як місяць, що карається штрафом.

"Останнє вирішує суд, у разі відсутності помʼякшувальних обставин суд може визнати такого військовослужбовця дезертиром Ст408 ККУ. Покарання від двох до пʼяти років", — нагадав депутат.

Як повернутись із СЗЧ?

Написати заяву слідчому, прокурору або суду про бажання повернутися на службу. Згідно з Кримінальним кодексом (ст. 401), можна повернутися або до попередньої частини, або до іншої. Тобто, якщо СЗЧ чи дезертирство було пов'язане з небажанням проходити службу в певному підрозділі, це дає можливість потрапити в інший.

СЗЧ - що відомо про можливі зміни

Як писав Главред, у Верховній Раді України готують законопроєкт, на базі якого військовослужбовці ЗСУ зможуть уникнути кримінальної відповідальностіза самовільне залишення частини, якщо вони добровільно повернуться до війська. Відповідні законопроєкти депутати обіцяли зареєструвати в парламенті "вже найближчими днями".

Представник комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, що нинішній закон працює, але лише тоді, коли людині вже повідомлено про підозру і суд ухвалює рішення щодо звільнення її від кримінальної відповідальності.

"А ми хочемо усунути цю можливість, щоб людина навіть не перебувала в орбіті кримінального провадження, якщо вона добровільно повернеться", - сказав він.

Рішенню щодо змін у СЗЧ дали
Закон про мобілізацію - основні положення / фото: Главред

Вас також можуть зацікавити новини:

Джерело матеріала
loader
loader