Український експрем'єр звернувся до Фіцо після його проросійських заяв
Український експрем'єр звернувся до Фіцо після його проросійських заяв

Український експрем'єр звернувся до Фіцо після його проросійських заяв

Прем'єр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що відвідає Москву на 80-річчя закінчення Другої світової війни та виступає проти членства України в НАТО. На ці тези відреагував експрем’єр-міністр України Арсеній Яценюк та назвав їх антиукраїнськими.

«Пане премʼєр-міністре Словаччини Роберте Фіцо. Вчора у програмі «5 хвилин до 12» ви заявили, що не допустите членства України в НАТО та поїдете до Москви на відзначення 80-ліття перемоги у Другій світовій війні. Обидві заяви носять антиєвропейський і антиукраїнський характер, підривають безпеку вашої країни як члена НАТО, підривають єдність ЄС та грають на руку диктатору Путіну і агресивній Росії», – йдеться у дописі.

Яценюк нагадав Фіцо, що в них були спільні здобутки. Наприклад, відкриття реверсного постачання газу до України, що знищило російську газову монополію в країні.

«Коли ми разом боролись проти «Північного потоку-2». Також ви не ветували низку рішень ЄС щодо підтримки України. Ми в Україні і я особисто вболівали за вас після жахливого скоєного на вас нападу», – звернувся експрем’єр до Фіцо.

Арсеній Яценюк додав, що саме «українські фронти звільняли Словаччину від німецької окупації під час Другої світової війни», тому Фіцо має приїхати 8 травня у Київ.

«Ваші заяви щодо дружби з Росією, напевно, спрямовані на ваш електорат. Але, якщо вони втіляться в життя, то виборів у Словаччині може не бути, як не було в часи совєтської окупації. Подумайте над вашим спадком як досвідчений політик, що не вперше у владі. А на 8-9 травня приїжджайте до Києва», – йдеться у заяві.

До слова, сьогодні, 7 жовтня, прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль та прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провели другі міжурядові консультації.

Джерело матеріала
loader
loader