Дев’ять українських IT-компаній підписали декларацію про відповідальне використання ШІ в технологічних продуктах
Дев’ять українських IT-компаній підписали декларацію про відповідальне використання ШІ в технологічних продуктах

Дев’ять українських IT-компаній підписали декларацію про відповідальне використання ШІ в технологічних продуктах

Компанії спільно з Мінцифри та ЦЕДЕМ добровільний кодекс використання штучного інтелекту, якого дотримуватимуться при розробці інноваційних продуктів.

Дев’ять українських провідних IT-компаній підписали декларацію про відповідальне використання ШІ в технологічних продуктах. Упродовж трьох місяців компанії за підтримки Мінцифри, Центру демократії та верховенства права й Експертного комітету з розвитку ШІ при Мінцифрі створять правила використання штучного інтелекту, яких дотримуватимуться при розробці інноваційних продуктів, повідомила пресслужба Мінцифри.

«Підписання Декларації — перший сигнал, що український бізнес починає готуватися до майбутнього регулювання щодо штучного інтелекту й ініціює формування правил у цій сфері. Фактично компанії самі закладають фундамент майбутнього законодавства з використання штучного інтелекту в технологічних продуктах. Наша роль як держави — допомогти бізнесу синхронізувати розроблені принципи з міжнародними стандартами, щоб українські ШІ-продукти могли виходити на іноземні ринки», — зазначив заступник міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT Олександр Борняков.

Компаніями-підписантами стали:

  • Grammarly — компанія-засновник асистента на основі штучного інтелекту, який допомагає покращувати комунікацію та продуктивність.
  • MacPaw — українська IT-компанія, яка розробляє та розповсюджує програмне забезпечення для macOS та iOS.
  • LetsData — стартап, що за допомогою штучного інтелекту виявляє та аналізує загрозливі інформаційні кампанії в медіапросторі
  • DroneUA — українська група компаній, що є міжнародним системним інтегратором безпілотних рішень, робототехніки та систем енергонезалежності, створює екосистеми в нових сферах розвитку.
  • WINSTARS.AI — ключовий R&D центр для розвитку ШІ в Україні, який створює персоналізовані AI-рішення для бізнесів
  • Gametree.me — розробник застосунку для пошуку геймерів для спільної гри
  • YouScan.io — розробник платформи для аналітики соціальних медіа на базі штучного інтелекту.
  • EVE.calls – компанія, яка спеціалізується на розробках у сфері голосових технологій та розмовного штучного інтелекту.
  • Valtech — міжнародна сервісна компанія, що надає комплексні цифрові рішення для глобальних бізнесів, поєднуючи технології, стратегічне планування та креативні підходи з використанням штучного інтелекту.

Напрацьовані стандарти будуть об‘єднані у єдиний документ — Добровільний кодекс поведінки, який стане наступним етапом у саморегулюванні ШІ в Україні. Підписання цього Кодексу передбачатиме, що компанії добровільно погоджуються розробляти свої продукти, дотримуючись прав людини, і в такий спосіб засвідчують власну етичність.

Сформовані принципи допоможуть бізнесам створювати технології безпечно для громадян. Етичний підхід також посилить довіру партнерів та інвесторів до продуктів компаній.

Завдяки цим стандартам бізнеси зможуть:

  • розробляти якісні ШІ-продукти, безпечні для людей;
  • посилити свою конкурентоспроможність на ринку;
  • залучати додаткові інвестиції на розвиток своїх продуктів.

Ознайомитися з текстом Декларації можна за посиланням.

IT-компаніям, які хочуть долучитися до розробки майбутніх стандартів до ШI-продуктів слід комунікувати на електронну скриньку юристки з ШІ «Центру демократії та верховенства права» Ольги Петрів — o.petriv@cedem.org.ua.

Нагадуємо, що згідно з Білою книгою, яку презентувала Мінцифра, регулювання ШІ в Україні реалізується у два етапи. Перший етап триватиме 2-3 роки та передбачає формування культури саморегулювання для бізнесів. На цьому етапі компанії самостійно контролюють дотримання принципів етичного використання штучного інтелекту у своїх продуктах. Роль держави в цей період — допомагати компаніям підготуватися до майбутнього законодавства у сфері ШІ шляхом надання інструментів. Другий етап регулювання — ухвалення закону про ШІ, адаптованого до діючого в ЄС.

Фото: Мінцифри

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader