В Індії проходять вибори у двох штатах: в одному лідирує партія Моді, в іншому — опозиція
В Індії проходять вибори у двох штатах: в одному лідирує партія Моді, в іншому — опозиція

В Індії проходять вибори у двох штатах: в одному лідирує партія Моді, в іншому — опозиція

В Індії проходять вибори у двох штатах: в одному лідирує партія Моді, в іншому — опозиція

Минулого тижня екзит-поли прогнозували, що БДП Моді буде відставати.

Партія прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, схоже, здобуде несподівану перемогу на виборах до законодавчих зборів штату Хар'яна, що покращить її перспективи на тлі регіональних виборів, які проходитимуть найближчими місяцями, повідомляє Bloomberg.

Партія Моді “Бхаратія джаната парті” (БДП) наразі має 47 з 90 місць у північному штаті Хар'яна, в той час як опозиційний альянс лідирує на території Джамму і Кашмір. На цей момент виборча комісія підрахувала більше половини голосів, включаючи бюлетені, надіслані поштою. Тим не менш, перевага сторін залишається незначною в кількох виборчих округах і ситуація може змінитися після підрахунку більшої кількості бюлетенів.

Індійський національний конгрес — головна опозиційна сила на регіональних виборах, підірвав підтримку Моді під час нещодавніх національних виборів, не дозволивши БДП здобути абсолютну більшість у парламенті. Несподівана перемога в штаті Хар'яна могла б покращити перспективи партії Моді та її союзників на майбутніх виборах, у тому числі в найбільш індустріалізованому штаті Індії Махараштра та багатому на природні ресурси Джаркханді.

За словами аналітика Ніранджана Саху, перспективи опозиційного Індійського національного конгресу може підірвати “міжусобна боротьба”.

“БДП зробила висновки з результатів національних виборів. 30-40% старих кандидатів були зняті”, - зазначив він.

Минулого тижня екзит-поли прогнозували, що БДП буде відставати на виборах в обох штатах. Прохідний бар'єр для обох законодавчих зборів становить 46 місць. У Хар'яні, відносно невеликому штаті, БДП Моді домінує вже десять років.

Жителі території Джамму і Кашмір хочуть, щоб уряд Моді відновив статус регіону як повноцінного штату, де законодавчий орган на 90 місць контролював би такі ключові органи, як поліція та охорона здоров'я. У 2019 році уряд Моді понизив статус регіону до союзної території, передавши його під контроль центрального уряду в Нью-Делі.

Індійський національний конгрес сформував альянс із регіональною партією в Джамму і Кашмірі. Опозиційний альянс лідирує з 48 місцями на території, яка межує зі спірним кордоном з Пакистаном.

“Очевидно, що в Джамму і Кашмірі спостерігається хвиля невдоволення БДП. Результат чітко показує, що вони незадоволені центральним урядом і тим, як ставляться до штату”, - сказав Саху.

БДП пообіцяла інвестиції та десятки тисяч робочих місць у регіоні, який десятиліттями був ізольований через політичну нестабільність.

Моді цього року отримав третій термін на посаді прем'єра: очолювана ним коаліція "Національний демократичний альянс" залишилася при владі в країні, але головна партія керівної коаліції — БДП, вперше за тривалий час не набрала абсолютної більшості голосів.

Джерело матеріала
loader
loader