В Україні переглянули правила оптового та роздрібного продажу машин: що потрібно знати водіям
В Україні переглянули правила оптового та роздрібного продажу машин: що потрібно знати водіям

В Україні переглянули правила оптового та роздрібного продажу машин: що потрібно знати водіям

1 жовтня уряд України вніс зміни до Порядку здійснення оптової та роздрібної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери. Ці зміни стосуються низки аспектів комісійної торгівлі транспортними засобами та спрямовані на впорядкування процесу їх оцінки та продажу.

Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Згідно з новими правилами, до графи "ціна" договору купівлі-продажу, що укладається суб'єктом господарювання, який здійснює комісійну торгівлю, тепер має вноситися ціна продажу транспортного засобу. При цьому встановлено важливе обмеження: ця ціна не може бути нижчою за вартість, визначену в документі про оцінку транспортного засобу або його середньоринкову вартість.

Зміни також зачепили умови прийому транспортних засобів на комісію. Тепер транспортні засоби, за винятком легкових автомобілів, мотоциклів та мопедів, приймаються на комісію лише за наявності документа про їхню оцінку.

Покупка авто
Покупка авто

Також змінилися вимоги щодо оцінки автомобілів. Для більшості транспортних засобів тепер потрібний документ із офіційною оцінкою вартості, щоб здати їх на комісію. Для легкових автомобілів, мотоциклів і мопедів можна використовувати оцінку або документ про середню ринкову ціну. Цікаво, що якщо людина за рік продає більше однієї машини чи мотоцикла, вона має про це повідомити, і тоді обов'язково знадобиться документ про оцінку.

Комісійні магазини отримали право відмовляти у прийомі автомобілів, якщо на них немає документа про оцінку або про середню ринкову ціну. Це повинно допомогти запобігти продажу автомобілів сумнівного походження. Крім того, комісійні магазини тепер зобов'язані завантажувати копію документа з оцінкою вартості автомобіля до спеціального електронного реєстру, що підвищить прозорість угод.

Джерело матеріала
loader