Білорусь підробляла сертифікати і постачала в Україну міндобрива через ОАЕ, — ЗМІ
Білорусь підробляла сертифікати і постачала в Україну міндобрива через ОАЕ, — ЗМІ

Білорусь підробляла сертифікати і постачала в Україну міндобрива через ОАЕ, — ЗМІ

Ця схема була викрита українськими правоохоронцями під час розслідування кримінальної справи проти української компанії "Оскар Оптима", яка займалася постачанням та продажами білоруських мінеральних добрив в Україні, повідомляє "Радіо Свобода".

Білоруська компанія з виготовлення мінеральних добрив "Гродно Азот" постачала в Україну продукцію, як вироблену в Туркменистані через компанію, зареєстровану в Об’єднаних Арабських Еміратах громадянами Туреччини. Про цю схему йдеться в матеріалі "Радіо Свобода".

Постачання здійснювалося попри санкції, які проти Білорусі запровадили країни ЄС та Україна.

Так, в ухвалі Шевченківського районного суду Києва, йдеться про те, що ця схема була викрита українськими правоохоронцями під час розслідування кримінальної справи проти української компанії "Оскар Оптима", яка займалася постачанням та продажами білоруських мінеральних добрив в Україні.

Слідство у цій справі триває від січня 2023 року.

Згідно з матеріалами справи, свою продукцію "Гродно Азот" відправляв залізницею до порту в Ростові в Росії, а звідти її везли до румунського порту Бугас. Там добриво фасували у мішки і доправляли до порту Русе в Болгарії. Звідти продукцію переправляли до Ізмаїльського морського порту. На митниці добриво оформлювалося на підставі сертифікатів, які вказували, що продукція виготовлена у Туркменистані, хоча, як зазначає "Радіо Свобода", там взагалі не виробляють цей вид добрив.

Завдяки службі ImportGenius, яка показує торгові документи на імпорт/експорт від митниці США, було встановлено, що одна така поставка була у квітні 2023 року. Тоді компанія Agro chain general trading LLC з ОАЕ поставила з Туркменистану в Україну мінеральні добрива на суму 1,1 млн доларів. Імпортером визначено українську компанію "Оскар Оптима".

Також у кримінальній справі йдеться про те, що вартість цього контракту не збігається з фінансовими результатами української компанії-реципієнта, які вона надала контролюючим органам.

Крім цього, розслідування виявило, що сертифікати про походження продукції були підробленими, а також з'ясувалося, що перші партії мінеральних добрив надійшли з Ростова, а фактичним відправником і виробником гранульованого карбаміду є "Гродно Азот".

Інститут судових експертиз України провів експертизу і встановив, що добрива "Оскар Оптими" повністю аналогічні тим, які виробляє білоруський "Гродно Азот".

"Гродно Азот" – єдине підприємство в Білорусі, яке виробляє карбамід. В грудні 2021 року Європейський Союз запровадив санкції проти цієї компанії через те, що компанія звільнила працівників, які брали участь у протестах проти Лукашенка після виборів президента Білорусі 2020 року.

Нагадаємо, що 27 вересня повідомлялося, що у Білорусі випробували комплекси "Полонез-М", які нібито б'ють на 300 км. Імовірно, білоруські РСЗВ оснастили китайськими ракетами M20, які мають більшу дальність, ніж боєприпаси A200 з радіусом ураження до 200 км.

Джерело матеріала
loader