"Кровожерливі виродки", — Фіцо погрожує журналістам контролюючим органом
"Кровожерливі виродки", — Фіцо погрожує журналістам контролюючим органом

"Кровожерливі виродки", — Фіцо погрожує журналістам контролюючим органом

"Кровожерливі виродки", — Фіцо погрожує журналістам контролюючим органом

Прем'єр-міністр заявив, що підтримує створення національного органу зі ЗМІ та санкції для журналістів.

Проросійський прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо назвав журналістів великих ЗМІ "кровожерливими виродками" та пригрозив їм новими обмеженнями, включаючи національний контроль за ЗМІ, що, на думку критиків, рівнозначне урядовій цензурі. Про це пише Politico.

На пресконференції Фіцо роздратувався через питання журналіста про внутрішній розкол у трипартійній правлячій коаліції.

“Від самого першого дня парламентських результатів ви не залишили нас у спокої ані на хвилину. Ви напали на нас, як кровожерливі виродки”, — сказав Фіцо. 

Він назвав основні незалежні словацькі щоденні газети Denník N і Sme, а також портал Aktuality.sk, які критикують уряд і з якими він припинив будь-який зв’язок.

“Чи читаєте ви свої статті після того, як їх написали? Я не думаю, що читаєте. Це чиста ненависть. Ви одержимі дияволом”, — продовжив Фіцо. 

Він також звинуватив журналістіву нападі на нього в травні.

“Ви хочете тільки шкоди, шкоди, і ще раз шкоди, і тому атмосфера [в суспільстві] така, як вона є”, — сказав Фіцо.

Далі він перелічив різноманітні заходи, які його уряд може вжити проти ЗМІ, котрі, за його словами, “роблять усе, що хочуть, не несучи абсолютно жодної відповідальності”.

“Настав час, коли нам доведеться реагувати на такі речі”, — сказав Фіцо, додавши, що “медійного хаосу”, який охопив Словаччину, “не існує в жодній іншій країні ЄС”.

Прем'єр-міністр заявив, що підтримує створення національного органу нагляду за ЗМІ та санкції для журналістів, які не виправляють помилки в написаному, додавши, що всі вони повинні пройти курси перекваліфікації, “як юристи та державні нотаріуси”.

Опозиційні політики відреагували обурено, назвавши ідею створення національного медіаоргану для контролю журналістів спробами цензурувати та обмежувати ЗМІ.

Засоби масової інформації Словаччини перебувають під тиском після того, як Фіцо вчетверте повернувся до влади в жовтні минулого року. Його уряд ліквідував державного мовника RTVS і замінив його Словацьким телебаченням і радіо, яке, як вважають прихильники свободи слова та інституції ЄС, є рупором правлячої коаліції.

Останні коментарі прем'єр-міністра розглядаються як чергова атака у триваючому конфлікті з ліберальною демократією. У 2018 році, під час третього терміну Фіцо на посаді прем’єр-міністра, було вбито журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його наречену Мартіну Кушнірову. 

Тоді у країні відбулися наймасовіші протести з моменту падіння комуністичного режиму в 1989 році, які  призвели до відставки Фіцо.

Джерело матеріала
loader
loader