Чи може військовозобов'язаний законно відмовитися від повістки
Чи може військовозобов'язаний законно відмовитися від повістки

Чи може військовозобов'язаний законно відмовитися від повістки

Юристи адвокатського бюро Бачинських пояснили, чи мають громадяни право відмовитись від вручення повістки.

Вручення повістки

Повістка означає виклик військовозобов'язаного до військкомату і передбачає виконання правил військового обліку, найчастіше задя того, аби стати на військовий облік, оновити облікові дані, пройти ВЛК та визначити рівень придатності до служби.

"У випадку відсутності військово-облікових документів взагалі, або у них вказані застарілі дані, є підстави для вручення військовозобов'язаному повістки на оновлення військово-облікових даних", – зазначили юристи.

Водночас, якщо ви переконані, що виконали правила військового обліку, недавно оновили облікові дані, про що маєте відповідну відмітку та маєте штрих код для перевірки відповідної інформації в єдиному реєстрі військовозобов'язаних "Оберіг" про наявність відстрочки від мобілізації, то підстав для вручення вам повістки немає.

Юристи радять пояснити представникам ТЦК та СП, що з моменту останнього візиту до ТЦК та СП облікові дані у вас не змінилися та у вас є діюча відстрочка.

Відмовитись від повістки без будь-яких негативних юридичних наслідків може категорія осіб, яка була виключена з військового обліку. Оскільки такі особи від моменту виключення з обліку не мають жодного юридичного та правового зв’язку з ТЦК,
– додають фахівці.

Також відмовитися від повістки можна якщо:

  • в документі вказані неправильні дані одержувача;
  • повістку вручає не уповноважена на це особа;
  • на повістці немає печатки ТЦК/підпису його керівника.

Важливо! Якщо ж військово-облікові дані не оновлені, то підстав для відмови від отримання повістки немає.

Ба більше, відмова від повістки за таких обставин трактується як порушення правил військового обліку та законодавства про мобілізацію. І цей факт однозначно фіксується представниками ТЦК та СП.

В акті про відмову від повістки військовозобов'язаний може зазначити причини відмови. Якщо ж військовозобов’язаний відмовляється також підписувати акт та не бажає зазначати у ньому будь-що, то такий акт підписується свідками відмови від отримання повістки.

Саме акт про відмову від повістки є підтвердженням такої відмови та підставою для того, щоб настала відповідальність за відмову від повістки.

Джерело матеріала
loader